India mirëpret gatopardët e saj të parë të porsalindur në më shumë se 7 dekada

30/03/2023 08:59

Më shumë se 70 vjet pasi cheetah u shpallën zyrtarisht të zhdukur në Indi, tani ajo është shtëpia e katër cheetahs të porsalindur, njoftoi të mërkurën Ministri i Mjedisit i Indisë.

Këlyshët u lindën nga Siyaya dhe Freddie, dy nga tetë gatopardët e rehabilituar të sjellë nga Namibia në Parkun Kombëtar Kuno të Indisë në shtetin qendror të Madhya Pradesh shtatorin e kaluar, si pjesë e një plani të qeverisë për të rivendosur në shtëpi 50 “macet e mëdha”në Indi.

Në një postim në Twitter, Ministri i Mjedisit Bhupender Yadav e quajti lindjen e cheetahs një ngjarje të rëndësishme në historinë e ruajtjes së jetës së egër.

Kryeministri i Indisë Narendra Modi gjithashtu e përshëndeti njoftimin, duke e quajtur atë “lajm të mrekullueshëm”.

Njoftimi për ardhjen e këlyshëve të cheetahs vjen vetëm disa ditë pasi një nga cheetah Namibian, një femër e quajtur Sasha, vdiq nga sëmundja e veshkave.

Ndërsa gatopardët u shpallën të zhdukur në Indi në vitin 1952, ata tani enden përsëri në një nga parqet kombëtare të vendit.

Grupi që mbërriti nga Namibia në shtator përbëhej nga tre cheetah meshkuj dhe pesë femra të rritura, duke përfshirë Sasha dhe Siyaya, sipas një njoftimi nga Fondi i Ruajtjes së Cheetah të Namibisë (CCF).

Në shkurt, një duzinë cheetah të tjerë – shtatë meshkuj dhe pesë femra – u sollën nga Afrika e Jugut, e cila ka nënshkruar një marrëveshje me Indinë për të futur dhjetëra cheetah në vend gjatë dekadës së ardhshme.

Cheetah janë mishngrënësit e vetëm të mëdhenj të Indisë që janë zhdukur.

Nën sundimin kolonial britanik, pyjet në të gjithë Indinë u pastruan për të zhvilluar vendbanime dhe për të ngritur plantacione, duke rezultuar në humbjen e habitatit për “macet e mëdha”, duke përfshirë cheetah.

Të konsideruar më pak të rrezikshëm se tigrat dhe relativisht të lehtë për t’u zbutur, gatopardët gjithashtu përdoreshin shpesh nga fisnikëria indiane për gjueti sportive.

 

Top Channel