Nëntë fotografi që e bënë botën “të zgjohej” nga ndryshimet klimatike

29/03/2023 11:14

Uji që rrjedh nga një mur akulli me penelata gri të reve sipër krijon një imazh të bukur – por historia pas tij është një histori shkatërrimi: Akullnajat e Tokës po shkrihen me një ritëm të paparë për shkak të ndryshimeve klimatike të shkaktuara nga njerëzit.

Fotografi kanadez Paul Nicklen ka bërë fotografinë në vitin 2014 ku temperaturat në Svalbard, Norvegji, ishin jashtëzakonisht të ngrohta – 21 gradë Celsius.

“Ishte skena më poetike, më e bukur që kam parë ndonjëherë, por ishte gjithashtu bezdisëse dhe e frikshme,” kujton ai. Fotografia erdhi për të simbolizuar realitetet e ndryshimeve klimatike dhe u bë imazhi më i shitur i artit të bukur të Nicklen. Ai u shfaq shumë herë në National Geographic, u përdor nga Al Gore në bisedimet e tij për klimën dhe zbukuroi kopertinën e albumit 2020 të Pearl Jam “Gigaton”, titulli i të cilit i referohet njësisë së përdorur për llogaritjen e masës së akullit.

Ujëvarat derdhen nga një kapak akulli Nordaustlandet në Svalbard, Norvegji, gjatë një vere jashtëzakonisht të ngrohtë në 2014.

Vëmendje të madhe morën edhe fotot më poshtë.

Një ari polar i dobësuar lëkundet në kërkim të ushqimit.  Fotografia, e realizuar në vitin 2017, mori vëmendje të gjerë, duke ndezur një bisedë rreth ndryshimeve klimatike.

Një ari polar i dobësuar lëkundet në kërkim të ushqimit. Fotografia, e realizuar në vitin 2017, mori vëmendje të gjerë, duke ndezur një bisedë rreth ndryshimeve klimatike.

Një kangur kërcen pranë një shtëpie të djegur në liqenin Conjola, Australi në dhjetor 2019. Zjarret e atij sezoni ishin ndër më të këqijat që kishte parë ndonjëherë vendi, me gati tre miliardë kafshë të vrarë ose të zhvendosur.

Një kangur kërcen pranë një shtëpie të djegur në liqenin Conjola, Australi në dhjetor 2019. Zjarret e atij sezoni ishin ndër më të këqijat që kishte parë ndonjëherë vendi, me gati tre miliardë kafshë të vrarë ose të zhvendosur.

Trupat e gjashtë gjirafave shtrihen në periferi të fshatit Eyrib në mbrojtjen e kafshëve të egra Sabuli, Kenia, në vitin 2021. Një thatësirë ​​e zgjatur në verilindje të vendit dhe më gjerë në Bririn e Afrikës ka krijuar mungesë ushqimi dhe uji si për kafshët ashtu edhe për komunitetet lokale.

Trupat e gjashtë gjirafave shtrihen në periferi të fshatit Eyrib në mbrojtjen e kafshëve të egra Sabuli, Kenia, në vitin 2021. Një thatësirë ​​e zgjatur në verilindje të vendit dhe më gjerë në Bririn e Afrikës ka krijuar mungesë ushqimi dhe uji si për kafshët ashtu edhe për komunitetet lokale.

Fshatarët qëndrojnë në një mbetje të një rruge në ishullin Bhola, Bangladesh, në vitin 2005. Zona, në grykëderdhjen e deltës së Ganges, ende vuan nga erozioni i përshpejtuar për shkak të rritjes së nivelit të detit.

Fshatarët qëndrojnë në një mbetje të një rruge në ishullin Bhola, Bangladesh, në vitin 2005. Zona, në grykëderdhjen e deltës së Ganges, ende vuan nga erozioni i përshpejtuar për shkak të rritjes së nivelit të detit.

Arinjtë polarë lëvizin në një stacion të braktisur meteorologjik në Kolyuchin, Rusi.  Gjitarët madhështor janë në rrezik të veçantë nga ndryshimi i klimës, i cili po shkrin akullin e detit Arktik nga i cili ata varen.

Arinjtë polarë lëvizin në një stacion të braktisur meteorologjik në Kolyuchin, Rusi. Gjitarët madhështor janë në rrezik të veçantë nga ndryshimi i klimës, i cili po shkrin akullin e detit Arktik nga i cili ata varen.

Alice, Stanley dhe fëmija i tyre u zhvendosën pasi përmbytjet shkatërruan shtëpinë e tyre në Kenia në vitin 2017. Ata janë fotografuar në Ol Pejeta Conservancy së bashku në të njëjtin kornizë si Najin, një nga dy rinocerontët e bardhë veriorë të fundit në botë.  Është pjesë e serisë së fotografit Nick Brandt "The Day May Break" që portretizon njerëz dhe kafshë të ndikuar nga shkatërrimi i mjedisit.

Alice, Stanley dhe fëmija i tyre u zhvendosën pasi përmbytjet shkatërruan shtëpinë e tyre në Kenia në vitin 2017. Ata janë fotografuar në Ol Pejeta Conservancy së bashku në të njëjtin kornizë si Najin, një nga dy rinocerontët e bardhë veriorë të fundit në botë. Është pjesë e serisë së fotografit Nick Brandt “The Day May Break” që portretizon njerëz dhe kafshë të ndikuar nga shkatërrimi i mjedisit.

Një shkollë me peshq të shndritshëm kardinal u devijuan për t'i hapur rrugë një luani deti në Galapagos.  Arkipelagu në brigjet e Ekuadorit është i famshëm për jetën e tij të gjallë detare dhe është një nga zonat më të mëdha të mbrojtura detare në botë.

Një grup me peshq të shndritshëm kardinal u devijuan për t’i hapur rrugë një luani deti në Galapagos. Arkipelagu në brigjet e Ekuadorit është i famshëm për jetën e tij të gjallë detare dhe është një nga zonat më të mëdha të mbrojtura detare në botë.

Balenat me kokë, si kjo e fotografuar pranë ishullit Baffin në Kanada, mund të jetojnë deri në më shumë se 200 vjet.  Disa mund të kenë parë drejtpërdrejt efektet e ndryshimeve klimatike që nga Revolucioni Industrial.

Balenat me kokë, si kjo e fotografuar pranë ishullit Baffin në Kanada, mund të jetojnë deri në më shumë se 200 vjet. Disa mund të kenë parë drejtpërdrejt efektet e ndryshimeve klimatike që nga Revolucioni Industrial.

FOTO GALERI
1/9

Top Channel