Sulme me armë/ Sa të shtëna masive ka pasur në SHBA gjatë këtij viti?

28/03/2023 16:03

Dhuna me armë është një “fiksim” në jetën amerikane – por çështja është një çështje shumë politike, duke vënë në ballë avokatët e kontrollit të armëve kundër njerëzve që mbrojnë ashpër të drejtën e tyre për të mbajtur armë.

Të shtënat masive në rritje

Ka pasur më shumë se 130 të shtëna masive në të gjithë SHBA-në deri më tani këtë vit, duke përfshirë sulmin e fundit, në një shkollë në Nashville , në të cilën u vranë tre fëmijë dhe tre të rritur.

Shifrat tregojnë se numri i të shtënave masive është rritur ndjeshëm vitet e fundit. Në secilin prej tre viteve të fundit, ka pasur më shumë se 600 të shtëna masive, pothuajse dy në ditë mesatarisht.

Ndërsa SHBA nuk ka një përkufizim të vetëm për “të shtënat masive”, Arkivi i Dhunës me Armë e përkufizon të shtënat masive si një incident në të cilin katër ose më shumë njerëz janë plagosur ose vrarë. Shifrat e tyre përfshijnë të shtënat që ndodhin në shtëpi dhe në vende publike.

Sulmi më vdekjeprurës i tillë, në Las Vegas në 2017, vrau më shumë se 50 njerëz dhe la 500 të plagosur. Megjithatë, shumica dërrmuese e të shtënave masive lënë më pak se 10 njerëz të vdekur.

Si përfundojnë vdekjet me armë në SHBA?

48,830 njerëz vdiqën nga lëndimet e lidhura me armët në SHBA gjatë vitit 2021, sipas të dhënave më të fundit nga Qendrat e SHBA për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) .

Kjo është një rritje gati 8% nga viti 2020, i cili ishte një vit rekord për vdekjet nga armët e zjarrit. Ndërsa të shtënat masive dhe vrasjet me armë (vrasjet) në përgjithësi tërheqin vëmendjen e medias, më shumë se gjysma e totalit në vitin 2021 ishin vetëvrasje.

Atë vit, më shumë se 20,000 nga vdekjet ishin vrasje, sipas CDC . Të dhënat tregojnë se më shumë se 50 njerëz vriten çdo ditë nga një armë zjarri në SHBA. Kjo është një përqindje dukshëm më e madhe e vrasjeve sesa është rasti në Kanada, Australi, Angli dhe Uells, dhe shumë vende të tjera.

Sa armë ka në SHBA?

Ndërsa llogaritja e numrit të armëve në duar private në mbarë botën është e vështirë, shifrat e fundit nga Small Arms Survey – një projekt kërkimor me bazë në Zvicër – vlerësuan se kishte 390 milionë armë në qarkullim në SHBA në 2018.

Raporti i SHBA-së prej 120.5 armë zjarri për 100 banorë, nga 88 për 100 në 2011, e kalon shumë atë të vendeve të tjera në mbarë botën.

Të dhënat më të fundit nga SHBA sugjerojnë se zotërimi i armëve është rritur ndjeshëm gjatë viteve të fundit. Një studim, i publikuar nga Annals of Internal Medicine në shkurt , zbuloi se 7.5 milionë të rritur amerikanë u bënë pronarë të rinj të armëve midis janarit 2019 dhe prillit 2021.

Kjo, nga ana tjetër, ekspozoi 11 milionë njerëz ndaj armëve të zjarrit në shtëpitë e tyre, duke përfshirë 5 milionë fëmijë. Rreth gjysma e pronarëve të rinj të armëve në atë periudhë kohore ishin gra, ndërsa 40% ishin ose të zinj ose hispanikë.

Kush e mbështet kontrollin e armëve?

Shumica e amerikanëve janë në favor të kontrollit të armëve. 57% e amerikanëve të anketuar thanë se donin ligje më të rrepta për armët – megjithëse kjo ra vitin e kaluar – sipas sondazhit nga Gallup . 32% thanë se ligjet duhet të mbeten të njëjta, ndërsa 10% e njerëzve të anketuar thanë se duhet “të bëhen më pak të rrepta”.

Çështja është jashtëzakonisht përçarëse, duke rënë kryesisht sipas linjave partiake. “Demokratët janë pothuajse unanim në mbështetjen e tyre për ligje më të rrepta për armët,” vuri në dukje një studim tjetër i Gallup , me gati 91% në favor të ligjeve më të rrepta për armët.

Vetëm 24% e republikanëve, nga ana tjetër, ranë dakord me të njëjtën deklaratë, së bashku me 45% të votuesve të Pavarur.

Disa shtete kanë ndërmarrë hapa për të ndaluar ose rregulluar rreptësisht pronësinë e armëve sulmuese. Ligjet ndryshojnë sipas shtetit, por Kalifornia, për shembull, ka ndaluar pronësinë e armëve sulmuese me përjashtime të kufizuara.

Disa kontrolle mbështeten gjerësisht nga njerëz në të gjithë ndarjen politike – të tilla si kufizimet që rregullojnë shitjen e armëve për njerëzit që janë të sëmurë mendorë ose në listat “shikuese”.

Top Channel