Bullgari, alarmet e rreme për bomba në shkolla, prokuroria nis hetimet për terrorizëm

28/03/2023 17:15

Prokuroria e qytetit të Sofjes ka nisur një hetim për terrorizëm të dyshuar pas alarmeve të rreme me bomba të dërguara me e-mail në shkollat anembanë vendit dhe të raportuara nga media, thanë nga prokuroria të martën.

Dëshmi nëse alarmet e rreme të dërguara me qëllim të shkaktimit të shqetësimit/frikës në popullatë ose kërcënimit/detyrimit të një autoriteti kompetent, një anëtari të publikut ose një përfaqësuesi të një shteti të huaj ose një organizate ndërkombëtare për të kryer ose hequr një pjesë të detyrave të tij/saj.

Të hënën dhe herët të martën, dhjetëra alarme për kërcënim me bomba u dërguan në shkollat në Sofje, Pleven, Sliven dhe Burgas. Një prej tyre, madje u dërgua edhe në Universitetin e Ekonomisë Kombëtare dhe Botërore. Edhe në shkollat në Sofje, Varna dhe Burgas u dërguan email-e me alarme të rreme për bomba të hënën.

Versioni kryesor i emaileve që kërcënojnë me pajisje shpërthyese në shkolla, thuhet se bëhet fjalë për sulme hibride të lidhura me Rusinë, tha ministri i Brendshëm, Ivan Demerdzhiev në Malko Tarnovo.

Ai theksoi se kërcënimet po ndodhin edhe në vende të tjera evropiane me të njëjtat burime dhe qasje sulmi.

Email-et dhe telefonat nga vijnë kërcënimet janë të regjistruara në SHBA dhe MB, shtoi Demerdzhiev.

Ai shtoi se do të mbledhë një grup pune ndërinstitucional më vonë gjatë ditës për të shqyrtuar protokollin për veprim për marrjen e sinjalit të një mjeti shpërthyes, në mënyrë që rreziqet e mundshme të mund të analizohen përpara se të vazhdohet me evakuimin e një shkolle, aeroporti ose zonave të tjera të infrastrukturës.

Dënimi për terrorizëm është me burgim nga pesëmbëdhjetë deri në tridhjetë vjet, me burgim të përjetshëm ose me burgim të përjetshëm pa mundësi ndryshimi.

Deri më sot, 102 alarme të rreme për bomba janë dërguar në shkollat në rajonet e Plevenit, Slivenit, Varnës, Burgasit dhe Sofjes me email me përmbajtje pothuajse identike, u tha gazetarëve në Plovdiv më vonë gjatë ditës, kryesekretari i Ministrisë së Brendshme, Petar Todorov. Nuk ka asnjë rrezik real, shtoi ai.

Top Channel