Interneti po “vret” shqipen/ Masakra me shkurtesat e fjalëve në gjuhën “elektronike”

26/03/2023 20:53

Rreziku i ri i zhdukjes së shqipes po vjen nga gjuha e përdorur nga të rinjtë kohët e fundit, e njohur si shkurtimet apo shqipja elektronike.

“Flasim me shkurtime se përtojmë. S’kemi nerva të shkruajmë e lexojmë gjatë“, tha një i ri.

“Po the prsh, klb etj , shqipja e humb kuptimin shprehës”, u shpreh profesori.

Edhe fjalët e huaja në komunikimin e përditshëm dhe gabimet drejtshkrimore në dokumentet zyrtare apo në tekstet shkollore janë shqetësuese për gjuhetaret. Mësimi i shqipes saktë duhet të nis sipas tyre që në bankat e shkollës.

“Fjala është një figurë që duhet të ngulitet në mendjen e fëmijëve”, tha ajo.

Shqiptaret nga ana tjetër vënë re që përkudesja institucionale për gjuhën shqipe standarde mungon dhe për ta mbrojtur atë është detyrim kushtetues miratimi i një ligji sa më shpejt.

Top Channel