Papa Françesku përditëson rregullat e Kishës Katolike për trajtimin e abuzimit seksual, përfshirë liderët laikë

25/03/2023 20:45

Papa ka përditësuar rregullat e kishës për trajtimin e abuzimit seksual, duke zgjeruar fushëveprimin e saj për të përfshirë liderët laikë katolikë dhe duke theksuar se të miturit dhe të rriturit mund të jenë viktima.

Ai pason një dekret historik në vitin 2019 që e bëri të detyrueshëm për të gjithë priftërinjtë dhe anëtarët e urdhrave fetarë të raportonin çdo dyshim për abuzim. Ai gjithashtu i mban peshkopët përgjegjës drejtpërdrejt për çdo abuzim që ata kryejnë vetë ose fshehin.

Dispozitat u prezantuan fillimisht në baza të përkohshme, por të shtunën Vatikani tha se ato do të bëhen përfundimtare nga 30 prilli dhe do të përfshijnë elementë shtesë që synojnë forcimin e luftës kundër abuzimit brenda kishës.

Skandalet e abuzimit kanë copëtuar reputacionin e Vatikanit në dhjetë vitet e fundit dhe Papa Françesku ka miratuar një sërë masash që synojnë të mbajnë hierarkinë e institucionit përgjegjës. Por ai vetë u vu nën një vëzhgim të madh në vitin 2018, pasi skandali global i abuzimit seksual të kishës u bë sërish tituj, madje u akuzua se kishte ditur për disa akuza dhe kishte ndihmuar për t’i mbuluar ato.

Duke folur në vitin 2019, ai u zotua të përballet me “të keqen shkatërruese” të abuzimit seksual të fëmijëve brenda kishës katolike.

Akuza të reja për abuzim seksual

Vetëm një muaj më parë, urdhri fetar katolik i jezuitëve tha se akuzat për abuzim seksual, psikologjik dhe shpirtëror kundër një prej anëtarëve të tij më të shquar ishin “shumë të besueshme”.

Rreth 25 persona, kryesisht ish-murgesha, kanë akuzuar At Marko Ivan Rupnik, 69 vjeç, një artist i njohur fetar për forma të ndryshme abuzimi, qoftë kur ai ishte drejtor shpirtëror i një komuniteti murgeshash në vendlindjen e tij Slloveni rreth 30 vjet më parë. ose pasi u transferua në Romë për të ndjekur karrierën e tij si artist.

Rupniku nuk ka folur publikisht për akuzat.

Ndërsa rregullat origjinale mbulonin aktet seksuale që synonin “të miturit dhe personat e cenueshëm”, versioni i ri ofron një përkufizim më të gjerë të viktimave, duke iu referuar krimeve të kryera “me një të mitur ose me një person që zakonisht ka një përdorim të papërsosur të arsyes ose me një të rritur të pambrojtur. “.

Vatikani tha se anëtarët e Kishës kishin detyrimin të raportonin rastet e dhunës ndaj grave fetare nga klerikët, si dhe rastet e ngacmimit të seminaristëve të rritur ose fillestarëve.

Top Channel