Një ‘formacion’ mahnitës prej pesë planetësh do të dekorojë qiellin gjatë natës

25/03/2023 17:55

Shkencëtarë thonë se në fund të marsit, një pamje mahnitëse në qiell gjatë natës do të marrë formë kur pesë planetë do të rreshtohen poshtë hënës në një proces që quhet një paradë ose shtrirje planetare.

Shikuesit do të jenë në gjendje të shohin pamjen, e cila do të përfshijë Mërkurin, Venusin, Marsin, Jupiterin dhe Uranin, të martën në mbrëmje, menjëherë pas perëndimit të diellit. Pjesa më e madhe bëhet e dukshme të Premten dhe do të vazhdojë të jetë e tillë gjatë dy javëve të ardhshme, sipas Cameron Hummels, një astrofizikan kompjuterik në Institutin e Teknologjisë në Kaliforni.

Shtrirje të tilla si kjo shfaqen çdo disa vjet apo më shumë, dhe shumë prej tyre do të jenë të dukshme me sy të lirë, madje edhe në zonat urbane me ndotje të konsiderueshme nga drita. Dhe mund të dallohet në të gjithë hemisferat veriore dhe jugore.

Rregullimi do të jetë i dukshëm vetëm nën gjysmëhënës. Për të dalluar procesin, rekomandohet të shkoni në një vend me një pamje të mirë të horizontit perëndimor menjëherë pas perëndimit të diellit, kur vijat e perëndimit të diellit shumëngjyrëshe mbeten ende dhe qielli është kthyer në blu të errët, por jo ende i zi.

Planeti më i lehtë për t’u dalluar do të jetë Venusi, i referuar shpesh si “ylli i mbrëmjes”, sepse është objekti më i ndritshëm në qiellin e natës, përveç hënës. Urani do të shfaqet afër Venusit, megjithëse mund të jetë e vështirë të dallosh planetin e largët pa dylbi ose teleskop, përveç nëse shikoni nga një vend kryesor pa ndotje nga drita.

Nën Venusin dhe Uranin do të jenë Jupiteri dhe Mërkuri, të cilët do të rrinë pezull pak mbi horizont. Mërkuri gjithashtu mund të jetë i vështirë për t’u kapur pa pajisje speciale, pasi shkëlqimi i diellit e pengon. Por për vëzhguesit e kujdesshëm, të dy planetët do të jenë të dukshëm për rreth 20 deri në 30 minuta pas perëndimit të diellit.

Në krye të paradës planetare do të jetë Marsi, i ulur në një vijë të drejtë nga Jupiteri, Mërkuri, Venusi, Urani dhe Hëna. Është e lehtë të dallosh për shkak të nuancës portokalli.

Të gjithë planetët do të duken “si perlat në një gjerdan” përgjatë qiellit të natës, tha Hummels.

I gjithë shtrirja do të mbulojë vetëm rreth 70 gradë të qiellit. Një shtrirje planetare e këtij lloji mund të shfaqet çdo disa vjet, por është e mundur të kapni planetë të gjithë së bashku në një pjesë edhe më të vogël të qiellit – këto dukuri janë thjesht më të rralla.

Top Channel