“Nëse furnizoni Ukrainën do veprojmë”/ Putini kërcënoi Britaninë, por çfarë është uraniumi i varfëruar?

21/03/2023 22:01
Foto Ilustruese

Vladimir Putin ka thënë se nëse Britania e Madhe dërgon municion me uranium të varfëruar në Ukrainë, Rusia do të detyrohet të veprojë.

Ai sugjeroi që Britania e Madhe ta bënte këtë do të përbënte një përshkallëzim sepse “Perëndimi kolektivisht tashmë ka filluar të përdorë armë me një komponent bërthamor”.

Por a mund të konsiderohet uraniumi i varfëruar një armë bërthamore?

Së pari, çfarë është ajo?

Uraniumi i varfëruar (DU) është materiali i lënë pas pasi pjesa më e madhe e formës shumë radioaktive të uraniumit – e njohur si U-235 – është hequr nga minerali natyror i uraniumit.

U-235 siguron karburantin e përdorur për prodhimin e energjisë bërthamore dhe shpërthimet e fuqishme të përdorura në armët bërthamore.

DU është më pak radioaktive, kryesisht duke lëshuar grimca alfa, të cilat nuk kanë energji të mjaftueshme për të kaluar nëpër lëkurë, kështu që ekspozimi në pjesën e jashtme të trupit nuk konsiderohet një rrezik serioz.

Megjithatë, mund të jetë një rrezik serioz për shëndetin, nëse gëlltitet ose thithet.

Por a është një armë bërthamore?

Sipas Institutit të OKB-së për Hulumtimin e Çarmatimit, municionet me uranium të varfëruar nuk mund të konsiderohen si armë bërthamore.

Ai thotë se uraniumi i varfëruar nuk plotëson përkufizimet ligjore të armëve bërthamore, radiologjike, toksinike, kimike, helmuese ose ndezëse.

DU përdoret në armë sepse mund të depërtojë më lehtë në tanke dhe forca të blinduara për shkak të densitetit dhe vetive të tjera fizike.

Ushtria britanike e ka përdorur materialin në predhat e saj “për dekada”, tha ministria e mbrojtjes në përgjigje të komenteve të liderit rus.

“Është një komponent standard dhe nuk ka të bëjë me armët apo aftësitë bërthamore”, thotë Ministria e Mbrojtjes.

“Rusia e di këtë, por qëllimisht po përpiqet të dezinformojë”./ SkyNews

Top Channel