Raporti i OKB-së për klimën: Shkencëtarët tregojnë si mund të shmangim katastrofën klimatike

20/03/2023 14:32

Shefi i OKB-së Antonio Guterres thotë se një raport i ri i madh mbi ndryshimin e klimës është një “udhërrëfyes mbijetese për njerëzimin”.

Energjia dhe teknologjia e pastër mund të shfrytëzohen për të shmangur katastrofën në rritje të klimës, thuhet në raport. Por në një takim në Zvicër për të rënë dakord për gjetjet e tyre, shkencëtarët e klimës paralajmëruan se një objektiv kyç i temperaturës globale ka të ngjarë të humbasë.

Raporti i tyre tregon se si shkurtimet e shpejta të karburanteve fosile mund të shmangin efektet më të këqija të ndryshimit të klimës. Në përgjigje të gjetjeve, sekretari i përgjithshëm i OKB-së Antonio Guterres thotë se të gjitha vendet duhet të sjellin planet e tyre zero neto brenda një dekade. Këto objektiva supozohet se do të shkurtojnë me shpejtësi emetimet e gazeve serrë që ngrohin atmosferën e planetit tonë.

“Ekziston një dritare e mundësive që mbyllet me shpejtësi për të siguruar një të ardhme të qëndrueshme për të gjithë,” thuhet në raport.

Qeveritë kishin rënë dakord më parë të vepronin për të shmangur rritjen e temperaturës globale mbi 1.5C. Por bota tashmë është ngrohur me 1.1C dhe tani ekspertët thonë se ka të ngjarë të kalojë 1.5C në vitet 2030.

Raporti i Panelit Ndërqeveritar për Ndryshimet Klimatike, organi shkencor që këshillon OKB-në për rritjen e temperaturave, është dakorduar nga të gjitha qeveritë e përfshira.

Studimi i tyre i ri synon të përmbledhë në një vëllim të vogël disa gjetje historike mbi shkaqet, ndikimet dhe zgjidhjet ndaj ndryshimeve klimatike që janë publikuar që nga viti 2018.

Ai përshkruan ndikimet e rëndësishme që ndryshimi i klimës ka në botë tashmë dhe shpjegon se këto do të përkeqësohen shumë.

Deri në vitin 2100, përmbytjet ekstreme bregdetare që ndodhnin një herë në shekull, pritet të ndodhin të paktën çdo vit në gjysmën e vendndodhjeve të matësve të baticës në botë, vende ku bëhen regjistrimet e nivelit të detit.

Përqendrimet e gazit CO2 që ngrohet në atmosferë janë më të lartat në 2 milionë vjet. Bota tani është më e ngrohtë në 125,000 vitet e fundit dhe ka të ngjarë të bëhet më e ngrohtë gjatë dekadës së ardhshme.

Instituti Gjerman për Çështjet Ndërkombëtare dhe të Sigurisë dhe një anëtar i Ekipi kryesor i shkrimit të raportit, tha për BBC News.

“Buxheti i mbetur i karbonit në hapjen e infrastrukturës së re të karburanteve fosile sigurisht që nuk është në përputhje me objektivin 1.5C.”

Dokumenti argumenton fuqishëm se kalimi i temperaturës 1.5C nuk do të jetë fundi i botës pasi kjo mund të jetë vetëm një “tejkalim i përkohshëm”.

Autorët thonë se janë optimistë se ndryshimet dramatike mund të arrihen me shpejtësi, duke vënë në dukje rënien masive të çmimit të energjisë së prodhuar nga dielli dhe era.

Ata gjithashtu argumentojnë se ndryshimet e nxitura nga konsumatorët për sa i përket dietës, mbetjeve ushqimore dhe kalimit në transportin e ulët të karbonit mund të arrijnë ulje të konsiderueshme në emetimet nga shumë sektorë.

Por raporti gjithashtu pranon se përveç arritjes së emetimeve neto zero sa më shpejt të jetë e mundur, do të nevojitet përdorimi në shkallë të gjerë i teknologjisë së heqjes së dioksidit të karbonit. Shkencëtarët thonë se ky është një plan realist për të rikthyer nën kontroll temperaturën e Tokës dhe për ngrohjen nën 1.5C.

Top Channel