Senatorët amerikanë bëjnë thirrje OKB-së për hetim të qendrave sekrete të torturës iraniane të ekspozuara nga CNN

06/03/2023 14:35

Një komitet i senatorëve amerikanë i ka bërë thirrje Kombeve të Bashkuara të hetojnë një rrjet qendrash sekrete torture në Iran të ekspozuara nga një hetim i CNN muajin e kaluar.

Komiteti i Marrëdhënieve me Jashtë të Senatit të SHBA tha se raporti i CNN, i cili zbuloi një pjesë të qendrave klandestine të paraburgimit të përdorura nga regjimi iranian për të brutalizuar protestuesit, demonstroi se Irani ishte i përgatitur të torturonte popullin e vet për të shuar trazirat.

“Zbulimi i këtyre burgjeve sekrete është shembulli i fundit i mizorisë së regjimit iranian. Komuniteti ndërkombëtar duhet të mbajë përgjegjës Teheranin për torturimin e qytetarëve të vet”, thuhet në një postim në Twitter të postuar nga llogaria zyrtare e Komitetit të Marrëdhënieve me Jashtë të Senatit. Ai tha se zbulimet duhet të hetohen nga misioni faktmbledhës i Këshillit të Kombeve të Bashkuara për të Drejtat e Njeriut për Iranin.

Në nëntor, Këshilli i OKB-së për të Drejtat e Njeriut (UNHRC) nisi një hetim të pavarur për shtypjen e Iranit ndaj një kryengritjeje mbarëkombëtare që shpërtheu në shtator për vdekjen në paraburgim të gruas kurdo-iraniane 22-vjeçare Mahsa Amini. Misioni do të mbledhë prova për abuzime në shtypjen e protestave.

Në fund të shkurtit, njësia hetimore ndërkombëtare e CNN publikoi një hetim mbi qendrat sekrete të paraburgimit të përdorura nga regjimi iranian, duke identifikuar më shumë se tre duzina burgje klandestine, shumë prej të cilave ishin të padeklaruara dhe operonin brenda objekteve të qeverisë ose Korpusit të Gardës Revolucionare Iraniane (IRGC ).

Ndër format më të rënda të torturës të detajuara në dëshmi ishin goditjet elektrike, heqja e thonjve, kamxhiku dhe rrahja që rezultuan në plagë dhe thyerje të gjymtyrëve dhe dhunë seksuale.

Top Channel