Aborti mund të jetë i ligjshëm në Argjentinë, por gratë ende përballen me pengesa të mëdha

05/03/2023 21:06

Argjentina lehtësoi ligjin e saj për abortin në vitin 2020, duke i lejuar një gruaje të zgjedhë të ndërpresë shtatzëninë në 14 javët e para, ku më parë lejohej vetëm në rast përdhunimi ose nëse jeta ose shëndeti i gruas ishte në rrezik.

Aborti është një çështje shumë e diskutueshme në Argjentinë, ku më shumë se 60% e njerëzve janë katolikë dhe 15% janë të krishterë ungjillorë, me udhëheqjen e të dy grupeve që kundërshtojnë praktikën.

María ishte 23 vjeç kur vendosi të abortonte. Në qendrën shëndetësore ku kishte shkuar për mjekim, ajo tha se dëgjoi një mjek duke i thënë një kolegeje: “Kur do të mësojnë këto vajza të mbajnë këmbët mbyllur?”

María jeton në Salta, një provincë konservatore fetare në Argjentinën veriperëndimore, ku shumë punonjës të kujdesit shëndetësor janë ende kundër abortit.

Asaj iu dha një pilulë për t’i dhënë fund shtatzënisë, por ajo thotë se infermieret hezitonin ta trajtonin dhe donin ta bënin të ndihej fajtore: “Pasi nxora indin e shtatzënisë, munda ta shihja fetusin, infermieret e futën në një kavanoz për t’u siguruar që e pashë dhe më thanë: ‘Ky mund të ishte fëmija juaj.'”

Ligji i ri lejon punonjësit shëndetësorë në Argjentinë të abstenojnë nga kryerja e abortit.

“Sapo u miratua ligji, unë e deklarova veten një kundërshtar për shkak të ndërgjegjes,” tha Dr Carlos Franco, një pediatër nga e njëjta zonë me María, i cili vlerëson se 90% e punonjësve shëndetësorë në spitalin kryesor publik të provincës kanë bërë të njëjtën gjë.

Ai thotë se vitet e tij të studimit në embriologji e lanë me besimin se jeta fillon në fekondim.

“Detyra ime si mjek është të kujdesem dhe të mbroj jetën e njeriut nga stadi embrional”, shton ai.

María fillimisht kishte kaluar dy ditë në qendrën shëndetësore vetëm duke pritur për t’u vizituar nga një mjek. Më pas kishte shkuar në një klinikë private.

Ka pasur raste të raportuara të grave që janë detyruar të paguajnë qindra dollarë për trajtim që duhet të jetë falas në institucionet shëndetësore publike.

Aktivistët kundër abortit po përdorin gjithashtu gjykatat për të provuar që ligji i abortit të shpallet jokushtetues.

María e ka të qartë pse bëri zgjedhjen për të mos vazhduar shtatzëninë: “Nuk kisha dashur kurrë të bëhesha nënë… Prindërit e mi më braktisën dhe kjo është një traumë që më ka marrë vite për ta kapërcyer”.

Ajo thotë se dëshiron të përmirësohet trajnimi për infermierët dhe gjinekologët për të parandaluar që të tjerët të vuajnë si ajo.

Top Channel