Filmi që shpëton jetë njerëzish/ “The Whale” i dominuar për OSCAR, një rrëfim për obezitetin

30/01/2023 20:10

Brendan Fraser, ylli i nominuar për Oscar në filmin The Whale, thotë se filmi mund të shpëtojë jetë njerëzish.

Nën regjinë e Darren Aronofsky film na rrëfen historinë e Charlie-t, një burrë që vuan nga obeziteti i rëndë, i cili në ditët e tij të vdekjes përpiqet të rilidhet me vajzën e tij adoleshente.

Fraser thotë se ai ka biseduar me njerëzit në komunitetin e obezitetit dhe mori përgjigje befasuese për bashkëjetesën e tyre me sëmundjen.

“Ata të gjithë kishin diçka të përbashkët – të gjithë duket kanë një ngjarje në rininë e tyre që u foli atyre në një mënyrë që ishte vërtet e ashpër. Dhe që ndikoi në jetën e mëpastajme.

“Hakmarrja mund t’i dëmtojë njerëzit nga pikëpamja shëndetësore, dhe ata ishin prova e gjallë. Kështu që ndjeva se duhej ta tregoja historinë e tyre me sa më shumë autenticitet që të mundja.”- u shpreh protagonisti.

Filmi mori një ovacion të madh kur debutoi në Festivalin Ndërkombëtar të Filmit në Venecia. Pavarësisht komenteve polarizuese të filmit, Fraser thotë se komuniteti i obezitetit ka qenë i hapur ndaj personazhit të tij. “Një djalë si Charlie është tallur dhe tallur gjatë gjithë jetës së tij, dhe ai duhej të bënte një zgjedhje nëse do të rrëzohej ose jo mbi veten ose të merrte këndvështrimin tjetër, që është thjesht të jesh pozitiv”, tha Fraser. “Mendoj se mund të identifikohesha me dhimbjen që kishte.”

Shkrimtari, Hunter, e bazoi historinë në jetën e tij dhe përvojat me obezitetin.

“Kisha shumë emocione të papërpunuara nga ndjekja e një shkolle të krishterë fundamentaliste, ku seksualiteti im u shfaq në një mënyrë të shëmtuar dhe kjo u shfaq në një marrëdhënie jo të shëndetshme me ushqimin.”Kur fillova të shkruaj skenarin e filmit “Balena”, mendoj se e gjitha sapo u derdh nga unë.

Balena është përshkruar gjerësisht si filmi i rikthimit të Fraser-it dhe ai ka marrë një nominim Oscar për aktorin më të mirë protagonist.

Fraser tha se shpresonte që audienca të marrë mesazhin e filmit për nevojën për të qenë të sjellshëm me njëri-tjetrin. “Mos gjykoni një libër nga kopertina e tij, kjo është shpresa ime.”

Top Channel