​Suedia paralajmëron qytetarët: Përgatituni për ndërprerjet e energjisë elektrike

21/12/2022 18:00

Qeveria suedeze ka paralajmëruar familjet dhe bizneset që të përgatiten për ndërprerje të mundshme këtë dimër për shkak të mbylljes së reaktorëve bërthamorë, motit të ftohtë dhe mungesës së energjisë në Evropë pasi Rusia ndërpreu furnizimet e saj me gaz.

“Rreziku i përjashtimit është real dhe suedezët duhet të përgatiten për këtë. Suedia nuk ka qenë kurrë në një situatë si kjo më parë,” tha në një konferencë shtypi ministri i Mbrojtjes Civile Carl-Oskar Bohlin.

Çmimet e energjisë elektrike në vendet skandinave janë rritur këtë vit nga frika se shkurtimet e gazit nga Rusia në Evropë do të çojnë në mungesa, dhe qeveria suedeze në fillim të këtij muaji u bëri thirrje njerëzve të përdorin më pak energji elektrike.

“Ata që mund të kujdesen për veten në rrethana normale duhet gjithashtu të jenë në gjendje të kujdesen për veten në një krizë si ndërprerja e energjisë,” tha Bohlin.

Rekomandimet zyrtare përfshijnë një radio dhe elektrik dore me bateri, ujë në shishe dhe ushqim të lehtë për t’u përgatitur. Në rast të ndërprerjes së energjisë, familjet duhet të caktojnë një dhomë ku do të qëndrojë familja për të ruajtur nxehtësinë, tha ministri.

“Është më mirë të jesh i përgatitur sesa të mos jesh. Kjo nuk është një përpjekje për të krijuar panik,” tha Bohlin.

Ndërmarrja suedeze Vattenfall tha më 2 dhjetor se kishte shtyrë fillimin e reaktorit të saj bërthamor Ringhals 4 deri më 23 shkurt, një nga disa ndërprerje që goditi furnizimin me energji elektrike skandinave.

Top Channel