Rriten vrasjet brenda familjes dhe vetëvrasjet në Britaninë e Madhe

08/12/2022 19:12

Vrasjet brenda familjes janë rritur me më shumë se 50% në Britaninë e Madhe.

Projekti zbuloi se 62 persona ndërruan jetë nga duart e një anëtari të familjes dhe 103 njerëz u vranë nga një partner gjatë periudhës 2021-2022.

Raporti shqyrtoi gjithashtu viktimat e dhunës në familje që vdiqën nga vetëvrasja dhe u zbulua se pothuajse një e katërta e 370 vdekjeve në familje të raportuara në dy vitet e fundit ishin vetëvrasje të personave që kishin përjetuar abuzim në familje, sipas Sky News.

Në 2021-2022 kishte 64 viktima të dyshuara për vetëvrasje, një rritje prej 28% në krahasim me vitin e kaluar.

Ky kërcim ka të ngjarë të jetë për shkak të identifikimit më të mirë nga policia të lidhjes midis vetëvrasjes dhe dhunës në familje, vuri në dukje raporti.

Autorja kryesore e raportit, Dr. Lis Bates tha se kjo ishte hera e parë që të dhënat ishin përdorur për të zbuluar “në mënyrë sistematike” shkallën e çështjes.

Ajo tha se policia po përmirësohej në identifikimin e vetëvrasjeve dhe vdekjeve të papritura kur një histori e abuzimit në familje mund të jetë e rëndë, duke theksuar se duhet bërë më shumë për të hetuar vdekjet.

Sjellja shtrënguese dhe kontrolluese ishte një faktor kryesor rreziku si në vrasjen e partnerit ashtu edhe në rastet e dyshuara të vetëvrasjes së viktimave, zbuloi raporti.

Lucy Hadley, drejtuese e politikave në Women’s Aid, i cilësoi statistikat “të tmerrshme” dhe i bëri thirrje qeverisë që të përqendrojë abuzimin në familje në Planin e saj dhjetëvjeçar të Shëndetit Mendor dhe strategjinë e përditësuar të parandalimit të vetëvrasjeve.

Raporti është i dyti nga “Projekti i Vrasjeve në Familje”, i krijuar nga Këshilli Kombëtar i Shefave të Policisë (KKPK) dhe Kolegji i Policisë.

Raporti zbuloi se pandemia COVID-19 veproi si një “shkallëzues dhe intensifikues i abuzimit” në disa raste, me viktimat më pak të afta për të kërkuar ndihmë për shkak të kufizimeve.

Ai gjithashtu arriti në përfundimin se pandemia nuk kishte “shkaktuar” vrasje në familje, por kishte pasur një ndikim shumë të madh.

Studimi zbuloi se përqindja e të dyshuarve të njohur më parë nga policia për abuzim në familje u rrit në 66% nga 55% një vit më parë.

Drejtuesja e Këshillit të Shefave të Policisë Kombëtare për abuzimin në familje, Ndihmës Komisionerja Louisa Rolfe, tha: Ndërsa policia ka një rol jetik, ky raport identifikon kompleksitetin e këtyre rasteve dhe se policia nuk i mban të gjitha përgjegjësitë. Viktimat dhe autorët shpesh kanë nevoja komplekse dhe ne nuk mund ta bëjmë këtë vetëm.

Top Channel