Afganistan/ Pas pishinave e palestrave, grave u ndalohen edhe shëtitjet në park (foto)

30/11/2022 11:30

Grave u ndalohet të vizitojnë parqet në Kabul nga Talibanët që janë në pushtet.

Nënave tani u mohohet e drejta për të shkuar me fëmijët e tyre në parqe, ndërsa baballarët mund t’i shoqërojnë ata.

Gratë u ndaluan gjithashtu kohët e fundit nga pishinat dhe palestrat në kryeqytet.

Mohammad Akif Muhajer i Ministrisë së Zëvendës dhe Virtytit të Talibanëve mbron vendimin për ndalimin e grave nga parqet, duke thënë se ligji islamik i Sheriatit nuk po zbatohej.

“Për 15 muaj u dhamë motrave tona mundësinë të kënaqeshin duke shkuar në parqe. U kishim thënë grave të ndiqnin praktikën e mbajtjes së hixhabit (shamisë) por disa nuk po e bënin këtë. Kishim ditë të ndara për burrat dhe gratë për të shkuar në park por kjo nuk po respektohej”, thotë ai.

I pyetur se pse po i shtrëngonin ata që protestonin për të drejtat e grave, Mohammad Akif Muhajer tha: “Në çdo vend kushdo që ngre zë kundër urdhrave të qeverisë arrestohet. Në disa vende, ato madje janë vrarë. Ne nuk e kemi bërë këtë. Por natyrshëm, nëse dikush ngre zërin kundër interesit kombëtar, ata do të heshtin.”

“Çdo ditë, si vajza në Afganistan, ne zgjohemi me kufizime të reja. Është sikur jemi ulur dhe presim për tjetrin. Isha me fat që mbarova shkollën e mesme para se të vinin talebanët. Por tani kam frikë se universitetet mund të mbyllen edhe për gratë,” thotë një ish-studente.

Edhe pse përfundoi shkollën ajo zbuloi se lënda që studoi, gazetaria, nuk ishte më e disponueshme për gratë, pjesë e një grupi tjetër kufizimesh që talebanët vendosën së fundmi.

“Ne nuk kemi frikë nga vdekja ose se talebanët do të kërcënojnë familjet tona. Ajo nga e cila jemi të tmerruar, është duke u hequr nga shoqëria,” tha një aktiviste që ka themeluar një bibliotekë.

FOTO GALERI
1/10

Top Channel