“Ne po i biem ziles së alarmit”/ Evropës i kërkohet të veprojë për të shmangur mungesën e gazit

03/11/2022 16:53

Evropës i është kërkuar të veprojë tani për të shmangur mungesën e gazit natyror vitin e ardhshëm për shkak të humbjes së furnizimit rus.

Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë (IEA) tha se sfida vitin e ardhshëm do të jetë më e madhe.

“Ne po i biem ziles së alarmit për qeverinë evropiane dhe për Komisionin Evropian për vitin e ardhshëm”, tha kreu i IEA Fatih Birol.

Raporti i fundit i agjencisë zbuloi se Evropa mund të përballet me një boshllëk prej 30 miliardë metra kub gaz natyror gjatë periudhës së verës, e cila është thelbësore për rimbushjen e depozitave të gazit në 2023.

Një hendek i tillë mund të shohë depot vetëm 65% të mbushura përpara dimrit të ardhshëm, në vend të një niveli të parashikuar prej 95%.

Qeveritë duhet të përshpejtojnë përmirësimet në efikasitetin e energjisë dhe të përshpejtojnë vendosjen e energjisë së rinovueshme dhe pompave të nxehtësisë.

Furnizimi, tashmë i ndërprerë, mund të bjerë vitin e ardhshëm nëse rrjedhjet e gazit rus ndalojnë plotësisht, ndërsa konkurrenca në të cilin Evropa është mbështetur shumë këtë vit, mund të rritet.

Në vitin 2022, furnizimet ruse të gazit me tubacione në Evropë ishin 60 bcm për 10 muajt e parë, pavarësisht nga një rënie e flukseve për shkak të luftës në Ukainë.

“Në vitin 2023, ato sipas të gjitha gjasave do të bien në më pak se gjysma e kësaj shume – dhe mund të pushojnë plotësisht”, tha IEA.

Top Channel