Kryetarja e Komisionit Europian, Ursula von der Leyen, mbërrin sot në Shkup duke nisur kështu turin e disa ditor në Ballkanin Perëndimor me qëllimin të prezantojë paketën që synon të ndihmojë rajonin në përballimin e krizës energjetike.

Shtypi maqedonas shkruan se Von der Leyen mund të informojë edhe për një vendim të BE-së për përfshirjen e Ballkanit Perëndimor në prokurimin e përbashkët të gazit dhe energjive të tjera së bashku me shtete anëtare, çka mendohet se do të zbusë konkurrencën mes vendeve të rajonit në tregun e energjisë.

Nga Shkupi, Von der Leyen udhëton më pas drejt Prishtinës e Tiranës, për ta vazhduar më tej rrugëtimin e saj në sarajeve, Beograd e Podgoricë. Një raport periodik i Bankës Botërore, i publikuar më herët, vinte në në dukje se ekonomitë e vendeve të Ballkanit Perëndimor vijojnë të ndikohen nga lufta në Ukrainë, rritja e mprehtë e çmimeve të energjisë dhe ngadalësimi i rritjes globale.

“Ndërsa rritja në gjysmën e parë të vitit 2022 rezultoi relativisht e fuqishme, është e qartë se rajoni tani po shkon drejt një stuhie tjetër,” deklaroi gjatë prezantimit të raportit në Vjenë, të Austrisë, Sanja Madzarevic-Sujster, ekonomiste e lartë e Bankës Botërore dhe autore kryesore e raportit.

“Një kombinim goditjesh po rëndojnë shumë në perspektivën e rajonit. Kushtet më të shtrënguara të financimit global, një ngadalësim i kërkesës së brendshme dhe të jashtme, si dhe dobësimi i besimit të biznesit dhe konsumatorit sigurisht që do të ndikojnë në sektorin financiar të rajonit”, u shpreh ajo.

Përveç shtrëngimit të kushteve të financimit, raporti thekson se rreziqet e një shpërthimi dimëror të COVID-19 mbeten dhe zinxhirët globalë të furnizimit vazhdojnë të jenë nën trysni.

“Në afat të shkurtër, qeveritë duhet t’i japin përparësi mbështetjes së politikave për shtresat vulnerabël, duke siguruar që masat të jenë të synuara dhe të kufizuara kohore për të minimizuar rreziqet fiskale”, nënvizon raporti.

 

Top Channel