Filmi “Tana” në festivalin Lumiere, është realizuar në vitin 1958, prezantohet në eventin kinematografik në Francë

19/10/2022 15:48

Filmi i restauruar “Tana” me regji nga Kristaq Dhamo, prodhim i vitit 1958 shënoi premierën europiane në Festivalin Ndërkombëtar të Filmit “Lumiere”, në Lion, mbrëmjen e 18 tetorit.

Arkivi Qëndror Shtetëror i bëhet kështu pjesë e programit Treasures & Curiosities.  Sipas AQSHF shfaqja e filmit u prezantua nga Maelle Arnaud, drejtoreshë e programacionit të festivalit “Lumiere” dhe u mbyll nga studiuesi Joël Chapron në një atmosferë të ngrohtë në sallën e mbushur plot me dashamirës të kinemasë klasike europiane. Festivali do të vijojë deri  më datë 23 tetor. Shfaqja e radhës e filmit Tana do të jetë në datën 21 tetor në Lumiere Terreaux.

Ky lloj programi brenda festivalit I jep një zë të veçantë kinemave më pak të njohura  si dhe vve theksin tek restaurimi dhe njohja e kinemasë klasike.

Tana (1958), njihet si filmi i parë artistik shqiptar, i cili u prodhua nga Shqipëria Film (më pas Kinostudioja “Shqipëria e Re”). Premiera është dhënë më 17 gusht 1958.

Subjekti i filmit, me temë nga jeta shoqërore e fshatit dhe shkruar skenar nga Fatmir Gjata dhe bashkë-skenarist Nasho Jorgaqin, mbështetet në novelën e tij me të njëjtin titull. Ngjarjet zhvillohen në vitet ‘50. Në qendër të filmit është Tana, një vajzë e zgjuar dhe me mendime të përparuara. Ajo dashuron Stefanin, i cili banon në një fshat të varfër malor. Tanës i del përpara mentaliteti i vjetër i gjyshit të saj si dhe xhelozia e Lefterit. Është një lojë dashurie drejt përparimit. Këtu është realizuar puthja e parë në filmat shqiptarë.

Top Channel