Lajmi i fundit
Katër pasagjerë ndodheshin në bordin e Volkswagen Caddy drejtuar nga 22-vjeçari shqiptar.
Pasagjerët ishin tre shtetas shqiptarë të moshës 41, 43 dhe 45 vjeç, së bashku me një shtetas nepalez 26 vjeç
Aktualisht autoritetet po hetojnë rrethanat e aksidentit. Raportet paraprake sugjerojnë faktorë të mundshëm si shpejtësia, kushtet e motit dhe gjendja mekanike e automjeteve

“Mësim IT nga klasa e parë”/ Ministrja e Arsimit: Pas abetares, mund të unifikojmë gjuhën shqipe dhe historinë

13/09/2022 19:44

Në 100 shkolla në gjithë Shqipërinë, nxënësit që në klasë të parë do të mësojnë për teknologjinë e informacionit dhe komunikimin.

Ministrja e Arsimit Evis Kushi, thotë tregon për Top Channel se pas abetares mbarëkombëtare, do të nisë puna edhe për unifikimin e lëndës së gjuhës shqipe dhe të historisë.

Gazetarja Kristi Gongo: Zonja ministre, me nisjen e vitit të ri shkollor, cilat janë prioritetet e Ministrisë së Arsimit?

Ministrja e arsimit Evis Kushi: Normalisht që jemi përqendruar te kurrikulat mësimore, te programet dhe stafet pedagogjike. Një nga risitë e këtij viti është përfshirja e teknologjisë së informacionit dhe komunikimit që në klasën e parë. Po pilotojmë fillimisht me 100 shkolla në të gjithë Shqipërinë, ku do të kemi përveç kurrikulës së re të përshtatur me moshën e fëmijëve për informatikën, gjithashtu kemi investuar edhe për 100 laboratorë smart lab. Nga ana tjetër një nismë e re është edhe abetarja e përbashkët në shkollat e Shqipërisë dhe Kosovës.

Gazetarja Kristi Gongo: Po pse lindi nevoja për një ndryshim të abetares, teksa ka patur një përpjekje për unifikim edhe në 2012?

Ministrja e arsimit Evis Kushi: Është e ardhur në një kontekst të ri, përmbajtja digjitale ndër të tjera. Jetojmë në një botë që ndryshon vrullshëm, edhe metodat e mësimdhënies kanë ndryshuar. Me vendim të këshillit të ministrave, abetarja është përjashtuar nga procedura e përzgjedhjes së teksteve në shkolla sepse për lëndët e tjera ka deri në 3 alternativa që një prej tyre zgjidhet nga një grup mësuesish. Ndërkohë ky vit i parë do të jetë viti i provës për abetaren, presim edhe komentet e mësuesve e më pas do të reflektohen…

Gazetarja Kristi Gongo: Kjo nismë për unifikimin e tekstit të abetares, do të përfshijë dhe tekste të tjera?

Ministrja e arsimit Evis Kushi: Ne jemi shumë të hapur që pse jo edhe për tekste të tjera që kanë jo thjesht aspekte arsimore, por edhe aspekt patriotik. Mund të jetë gjuha shqipe, historia… por do ia lëmë kohës…

 

 

Top Channel