Cilat janë kushtet e marrëveshjes së grurit mes Ukrainës dhe Rusisë?

08/08/2022 09:40

Anijet me grurë që largohen nga ujërat e Ukrainës janë një shenjë e një fitoreje të rrallë diplomatike në një luftë që është ndezur për më shumë se pesë muaj.

Rreth 20 milionë tonë drithë janë ngecur në porte që nga shkurti, duke shkaktuar mungesa globale, çmime të larta dhe shqetësime uria.

Sipas një marrëveshjeje të ndërmjetësuar nga Turqia dhe OKB muajin e kaluar, Rusia ra dakord të mos synonte anijet në tranzit, ndërsa Ukraina tha se do të drejtonte anijet nëpër ujërat e minuara.

Marrëveshja, e caktuar të zgjasë 120 ditë, mund të rinovohet nëse të dyja palët bien dakord. Marrëveshja komplekse duket se po funksionon, të paktën tani për tani.

Suksesi i kësaj marrëveshjeje është jetik për Ukrainën dhe pjesën tjetër të botës.

Nëse marrëveshja qëndron, Ukraina pret të eksportojë deri në tre milionë tonë drithë në muaj.

Top Channel