Përse “Eurovizioni” nuk do të zhvillohet në Ukrainë vitin e ardhshëm? Vendi ku pritet të bëhet aktiviteti

23/06/2022 18:20

Organizatorët e Eurovizionit kanë shpjeguar pse morën vendimin për të përjashtuar Ukrainën si mikpritëse të edicionit të vitit të ardhshëm. Ata shpjeguan se rreziku “i rëndë” i sulmeve ajrore dhe rreziku “i lartë” i viktimave masive janë bërë shkak i marrjes së vendimit.

Pjesëmarrja ukrainase e Orkestrës Kalush fitoi konkursin në Torino, Itali këtë vit dhe sipas traditës vendi fitues duhet të presë veprimtarinë vitin e ardhshëm. Por organizatorët, Unioni Evropian i Transmetuesve (EBU), thanë se botimet e vitit 2023 nuk mund të vazhdonin në Ukrainë.

Mbretëria e Bashkuar,  po konsiderohet si një mikpritëse e mundshme.

Të enjten, EBU tha se e kupton plotësisht vendimin, por në një deklaratë theksoi se vendimi ishte “udhëhequr” nga përgjegjësia e saj për të garantuar sigurinë e të gjithë të përfshirëve në ngjarje.

“Të paktën 10,000 njerëz janë zakonisht të akredituar për të punuar në, Eurovision Song Contest, duke përfshirë ekuipazhin, stafin dhe gazetarët. 30,000 fansa të tjerë pritet të udhëtojnë në këtë ngjarje nga e gjithë bota. Mirëqenia e tyre është shqetësimi ynë kryesor” tha ai.

Ai tha se rregullat e festivalit lejojnë që eventi të zhvendoset “në një situatë force madhore siç është një luftë në vazhdim”.

Ai shtoi: “Ne gjithashtu vumë në dukje komentet e bëra nga Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s, Jens Stoltenberg, se lufta në Ukrainë “mund të marrë vite”.

EBU tha se nuk ishte marrë asnjë vendim për vendin pritës të vitit të ardhshëm.

Fundjavën e kaluar, Boris Johnson tha se shpresonte se Ukraina do të ishte ende në gjendje të presë ngjarjen.

Duke folur pas kthimit në MB nga një vizitë në Kiev, ai tha: “Ata e meritojnë ta kenë atë. Besoj se mund ta kenë dhe besoj se duhet ta kenë.

“Unë besoj se Kievi ose çdo qytet tjetër i sigurt ukrainas do të ishte një vend fantastik për ta pasur atë.”

Top Channel