Dita më e gjatë e vitit, mijëra njerëz shijojnë solsticin në Stonehenge

21/06/2022 15:50

Më shumë se 6000 njerëz u mblodhën për të parë lindjen e diellit në Stonehenge për solsticin e verës.

Është hera e parë që kur nisi pandemia që rrathët e gurit në Salisbury dhe Avebury janë hapur për publikun për këtë ngjarje.

“Ky është solstici im i parë. Është përrallore. Vërtet energji e bukur të jesh këtu dhe të qëndrosh mes gurëve është shumë emocionuese, do ta bëja përsëri.”

“Pas këtyre viteve pandemie ishte vërtet mirë të ktheheshim këtu, është një festë e vërtet për të gjithë.

“Kjo është hera e parë që kam qenë në Stonehenge dhe jam vërtet i mahnitur nga e gjithë, e gjithë atmosfera, është vërtet e bukur”.

Stonehenge është ndërtuar në shtrirjen e lindjes së diellit në mes të verës dhe perëndimit të diellit në mes të dimrit.

Në solsticin e verës, dielli lind pas gurit të thembra, hyrja e lashtë në rrethin e gurit dhe rrezet e dritës së diellit kanalizohen në qendër të monumentit. Urët e Sarsenit u vendosën në qendër të vendit rreth vitit 2500 para Krishtit. Ata u rreshtuan me kujdes për t’u rreshtuar me lëvizjet e diellit.

Top Channel