Zyrtari amerikan: Kapja e autorëve të krimeve të luftës është një “lojë e gjatë”

12/05/2022 18:30

Ambasadorja e përgjithshme e SHBA-së për drejtësinë penale globale, Beth Van Schaack tha se vendosja përpara përgjegjësive të autorëve që janë përgjegjës për krimet e luftës në Ukrainë, është një sfidë e madhe.

Van Schaack është shprehur se ata po bëjnë “një lojë të gjatë”, pavarësisht se po punojnë për kapjen e tyre.

“Përfundimisht njerëzit, autorët do të duan të udhëtojnë, ata do të kenë anëtarë të familjes jashtë vendit, do të duan të vizitojnë kryeqytetet e Evropës dhe prokurorët ndërkombëtarë në mbarë botën do të jenë gati me padi në dorë”, tha Van Schaack në një Senat të Jashtëm të SHBA.

Në seancën dëgjimore të Komisionit të Marrëdhënieve e mbajtur ditën e sotme, ajo u tha ligjvënësve se bota nuk e ka parë kurrë këtë lloj koordinimi ndërkombëtar rreth transparencës së llogaridhënies.

“Ka një përpjekje të madhe ndërkombëtare për të dokumentuar krimet që po kryhen në mënyrë shumëpalëshe përmes partneriteteve dhe gjithashtu individualisht në nivel të shoqërisë civile dhe një përpjekje e madhe me prokurorë nga sisteme të ndryshme, duke punuar së bashku”, tha Van Schaack.

Prokurorja e Përgjithshme e Ukrainës, Iryna Venediktova ka pretenduar se ushtria ruse ka kryer më shumë se 9800 krime lufte që nga 5 maji.

Top Channel