OBSH: Koronavirusi ndërpreu ofrimin e kujdesit shëndetësor në 92% të vendeve

08/02/2022 03:13

Çrregullime në ofrimin e shërbimeve bazë shëndetësore, si vaksinimi ose programet e trajtimit për sëmundje të tilla si SIDA, u raportuan në 92 për qind të 129 vendeve, sipas një studimi të Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH) të publikuar sot.

Sondazhi, i kryer në nëntor dhe dhjetor 2021, tregon se shërbimet janë “të prekura rëndë” dhe se “pak ose aspak përparim” është bërë në krahasim me sondazhin nga fillimi i vitit 2021, tha OBSH në një deklaratë.

“Rezultatet e këtij sondazhi nënvizojnë rëndësinë e veprimit urgjent për të adresuar sfidat kryesore të sistemit shëndetësor, për të rikuperuar shërbimet dhe për të zbutur ndikimin e pandemisë COVID-19”, tha OBSH.

Shërbimi i ambulancës është përkeqësuar në krahasim me anketën e mëparshme. Çrregullime në ofrimin e kujdesit emergjent u raportuan nga 36 për qind e vendeve, një rritje nga 29 për qind në fillim të vitit 2021 dhe 21 për qind në sondazhin e parë në vitin 2020.

Ofrimi i operacioneve fakultative si zëvendësimi i ijëve dhe gjurit është ndërprerë në 59 për qind të vendeve dhe mangësi në rehabilitimin dhe kujdesin paliativ janë raportuar në afërsisht gjysmën e vendeve. Sondazhi u krye në një kohë të një rritje të madhe të numrit të personave të infektuar në shumë vende për shkak të variantit më ngjitës omicron të koronavirusit, i cili ka rënduar spitalet.

Top Channel