Gjenerali i lartë amerikan njoftoi fshehurazi Kinën nga frika se Trump do të fillonte luftën

15/09/2021 03:13

Gjenerali i lartë amerikan ka telefonuar fshehurazi homologun e tij kinez dy herë në muajt e fundit të mandatit të Donald Trump, për shqetësimet se presidenti amerikan mund të ndezë një luftë me Kinën sepse humbja e tij e mundshme në zgjedhje ishte në horizont, sipas një raporti të Washington Post të martën.

Mark Milley, shefi i përgjithshëm i Shtabit të Ushtrisë Amerikane, thirri gjeneralin Li Zuocheng të Ushtrisë Çlirimtare të Popullit më 30 tetor 2020, katër ditë para zgjedhjeve presidenciale, dhe përsëri më 8 janar, dy ditë pasi përkrahësit e Trump filluan një sulm në Kapitolin e SHBA, sipas gazetës amerikane.

Në thirrjet, Milley u përpoq të bindte Lee, se Shtetet e Bashkuara ishin të qëndrueshme dhe se ai nuk do të sulmonte dhe, nëse kishte një sulm, se ai do të informonte kolegun e tij paraprakisht, thuhej në raport.

Raporti bazohet në librin Peril, të shkruar nga gazetarët Bob Woodward dhe Robert Costa, i cili mbështetet në intervistat me 200 burime dhe i cili do të botohet javën e ardhshme. Zyra e Milley nuk pranoi të komentojë, ndërsa përfaqësuesit e Trump nuk mund të kontaktohen, shkruan gazeta.

Trump emëroi Milley në postin më të lartë ushtarak në 2018, por filloi ta kritikojë atë, siç bëri me shumë nga vartësit e tij, pasi humbi zgjedhjet ndaj demokratit Joe Biden në nëntor dhe u largua nga Shtëpia e Bardhë më 20 janar.

Milley u motivua për të kontaktuar Pekinin për herë të dytë pjesërisht pas një telefonate nga kryetarja e Dhomës Nancy Pelosi, e cila pyeti gjeneralin se cilat masa mbrojtëse ishin vendosur për të parandaluar “presidentin e paqëndrueshëm” nga fillimi i një sulmi bërthamor, sipas një transkripti të thirrjes.

“Ai është i çmendur. Ti e di që ai është i çmendur,” i tha Pelosi Milleyt në telefon. Sipas transkriptit të thirrjes, gjenerali u përgjigj: “Jam dakord me ty në gjithçka”.

Top Channel