​SHBA, ekonomia e vetme kryesore në botë që është kthyer në nivelet para COVID

31/08/2021 03:13

Prodhimi i brendshëm bruto (PBB) në nivelin e të gjitha vendeve anëtare të Organizatës për Bashkëpunim Ekonomik dhe Zhvillim (OECD) është ende nën nivelet e para -pandemisë.

Treguesit statistikorë janë të tillë pavarësisht përshpejtimit të rritjes në tremujorin e dytë 2021 në 1.6 për qind krahasuar me 0.6 për qind në tremujorin e mëparshëm, sipas vlerësimeve paraprake të OECD. Rritja e shtatë vendeve kryesore të OECD u rrit në 1.6 për qind në periudhën prill-qershor të këtij viti nga 0.4 për qind në tre muajt e parë, por me dallime të mëdha midis vendeve, sipas një raporti të botuar sot në faqen e internetit të këtij 38 anëtarësh organizatat.

Rritja më e fuqishme u regjistrua nga Britania e Madhe, 4.8 për qind me minus 1.6 për qind në tremujorin e parë, e ndjekur nga Italia me një normë prej 2.7 për qind krahasuar me 0.2 për qind në tremujorin e mëparshëm. Në Shtetet e Bashkuara dhe Gjermani, PBB -ja u rrit me 1.6 për qind në tre muajt e fundit, në Francë me 0.9, në Japoni me 0.3, ndërsa Kanadaja ishte vendi i vetëm që regjistroi një ngadalësim nga 1.4 për qind në tremujorin e parë në 0.6 për qind në të dytën.

Aktiviteti ekonomik në nivelin e të gjithë OECD në tremujorin e dytë është ende 0.7 pikë përqindje nën nivelin para pandemisë. Ndër ekonomitë kryesore, Britania po mbetet prapa nivelit para pandemisë, me 4.4 për qind, Italia është e dyta me një deficit prej 3.8 për qind, ndërsa Franca dhe Gjermania mbeten prapa me 3.3 për qind në krahasim me nivelin para pandemisë.

Shtetet e Bashkuara janë ekonomia e vetme kryesore që është kthyer në nivelet para COVID në tremujorin e dytë, me PBB-në e saj që tejkalon nivelet para-pandemike me 0.8 për qind, sipas një raporti të OECD.

Top Channel