Lëndimi i qafës: Shkaku, simptomat dhe kur keni nevojë të vizitoni mjekun?

30/08/2021 17:00

Dëmtimi i qafës ndodh më shpesh si rezultat i një aksidenti me makinë, por edhe për shkak të një goditjeje në sporte të caktuara. Një dëmtim i tillë përcillet me dhimbje në qafë dhe dhimbje koke dhe trajtohet duke veshur një qafore, ilaçe, stërvitje dhe terapi fizike.

Ky dëmtim ndodh si rezultat i një lëvizjeje të shpejtë dhe të papritur të qafës dhe kokës në një drejtim mbrapa-përpara ose majtas-djathtas, për shkak të një lloji të ndikimit. Kjo lëvizje e papritur bën që tendonet dhe ligamentet në qafë të shtrihen, duke çuar në një dëmtim.

Një dëmtim i qafës mund të shkaktojë dëmtim të eshtrave të shtyllës kurrizore, ndryshime në disqet midis eshtrave, dëmtime të ligamenteve, muskujve, nervave dhe indeve të tjera në qafë. Dhimbja mund të shfaqet një ditë pas lëndimit ose disa ditë më vonë.

Si të njohim një dëmtim të qafës?

Ajo mund të njihet nga dhimbja e qafës, si dhe dhimbje koke të shpeshta, marramendje dhe lëvizje të kufizuara të qafës. Kështu, një person me këtë dëmtim do ta ketë më të vështirë të kthejë kokën në njërën anë ose në tjetrën, dhe përkulja e kokës para dhe mbrapa gjithashtu do të krijojë një problem.

Përveç kësaj, ju mund të ndjeni:

  • ngurtësim i qafës
  • përkeqësimi i dhimbjes së qafës me lëvizje
  • dhimbje në shpatulla dhe pjesën e sipërme të shpinës
  • ndjesi shpimi gjilpërash në duar
  • dhimbje të shurdhër ose të mprehtë

Disa njerëz gjithashtu mund të përjetojnë: dhimbje në pjesën e poshtme të shpinës, probleme me shikimin, tringëllimë në veshët, pagjumësi, probleme me përqendrimin dhe kujtesën, dhe depresion. Po kështu, te disa njerëz kjo dhimbje e pakëndshme do të zhduket pas disa javësh, ndërsa te të tjerët do të jetë dhimbje kronike.

Kur është e nevojshme të vizitoni një mjek?

Pas çdo aksidenti trafiku ose dëmtimi sportiv në zonën e kokës ose qafës, është e nevojshme të vizitoni një mjek. Për të përcaktuar gjendjen e vërtetë dhe për të parë dëmin, mjeku do të kërkojë një imazh me rreze X ose rezonancë magnetike të shtyllës së qafës së mitrës dhe, nëse është e nevojshme, kokës.

Si trajtohet dëmtimi i qafës?

Në ditët e para pas lëndimit, mjeku do të rekomandojë përdorimin e një jakë Schanz e cila ndihmon në mobilizimin e qafës dhe lehtëson dhimbjen në zonën e shpinës së qafës së mitrës. Sidoqoftë, kjo jakë rekomandohet të përdoret deri në tri orë me lëvizje të herëpashershme të jakës dhe të mos përdoret për më shumë se disa ditë.

Përveç jakave, qetësuesit e dhimbjeve si ibuprofeni ose relaksuesit e muskujve, si dhe kompresat e ftohta dhe kremrat ftohës, do të ndihmojnë në ditët e para. Në mënyrë që dëmtimi të mos mbetet i përhershëm, është e rëndësishme të kryeni ushtrimet e rekomanduara dhe të shkoni në terapi fizike dhe masazh nëse është e nevojshme.

Top Channel