Gjenerali amerikan: Grupet terroriste mund të rikonstruktohen në Afganistan më shpejt nga sa pritej!

15/08/2021 21:30

Në një konferencë për senatorët mëngjesin e ditës së sotme, Kryetari i Shefave të Shtabit të Përgjithshëm, Gjeneral Mark Milley tha se grupet terroriste si al Kaeda mund të rikonstruktohen në Afganistan më shpejt sesa dy vitet që zyrtarët e mbrojtjes kishin vlerësuar më parë në Kongres.

Kjo mundet të ndodhë sipas tij, për shkak të marrjes së shpejtë të vendit nga talebanët. Po ashtu ai shtoi se situata mund të rezultojë në një kërcënim më të madh kundër terrorizmit.

Senatorëve iu tha gjithashtu se ka rreth 60,000 njerëz mund të kualifikohen si mbajtës ose aplikues të Vizave Imigruese Speciale, mbajtës të vizave P1 dhe P2, ose të tjerë si mbrojtës të të drejtave të njeriut, por shtëpia e Bardhë nuk ktheu një kërkesë për koment mbi ato numra.

Gjatë një njoftimi për Shtëpinë më vonë në mëngjes, udhëheqësi i pakicës së Dhomës Kevin McCarthy e quajti situatën në Kabul “rezultati më i keq i mundshëm”.

Sekretari i Shtetit Antony Blinken përsëriti se administrata kishte pak mundësi përveçse të tërhiqej duke filluar nga 1 maji për shkak të një marrëveshjeje të bërë nga administrata Trump, e cila rezultonte në rifillimin e sulmeve të talebanëve mbi forcat amerikane dhe të koalicionit në mes të ofensivës mbarëkombëtare të grupit militant Me.

Sekretari i Mbrojtjes Lloyd Austin tha se ndërsa Pentagoni kishte planifikuar një numër rezultatesh të mundshme, “mungesa e rezistencës me të cilën talebanët u përballën nga forcat afgane ka qenë jashtëzakonisht shqetësuese”.

Top Channel