Lajmi i fundit
“Mos më ndërprit”, Ndreca përplaset me Zhejin në "Top Story": Rama se kontrollon drejtësinë, do të funksionojë

Drejtori i OBSH paralajmëron: Jemi në fillim të një vale të re pandemie!

14/07/2021 21:21

E gjithë bota është në fazat e hershme të një vale të re të pandemisë së koronavirusit. Kështu tha Drejtori i Përgjithshëm i Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH), Tantros Antanom Gebregesus.

“Ne aktualisht jemi në fazat e hershme të valës së tretë,” tha ai, duke folur në një takim të komitetit të urgjencës Covid-19 lidhur me OBSH në Gjenevë.

Drejtori i Përgjithshëm i OBSH-së tërhoqi vëmendjen për rritjen e sëmundshmërisë të regjistruar në të gjithë botën javën e kaluar, si dhe vdekshmërinë nga efektet e koronavirusit. Në fakt, numri i vdekjeve u rrit për herë të parë pas rënies së tyre të vazhdueshme në 10 javët e mëparshme.

Varianti Delta është një nga faktorët kryesorë në rritjen aktuale të treguesve të transmetueshmërisë, i cili ushqehet nga rritja e kontakteve sociale dhe lëvizshmërisë, si dhe nga mospërputhja në zbatimin e masave të provuara në fushën e kujdesit mjekësor dhe masave sociale” tha ai.

Më tej ai shtoi se “varianti Delta aktualisht është i pranishëm në më shumë se 111 vende dhe për shkak të kësaj OBSH pret që së shpejti do të bëhet ekzekutivi dominues, i cili do të qarkullojë në botë, nëse nuk është bërë tashmë”.

Drejtori i përgjithshëm i OBSH-së përshkroi pabarazinë në aksesin ndaj vaksinave si tronditëse. Një pjesë e madhe e popullsisë së botës është plotësisht e varur nga koronavirusi për shkak të kësaj mungese aksesi, tha ai, duke theksuar se shumë vende nuk kanë marrë ende ndonjë vaksinë ndërsa shumica e vendeve nuk kanë marrë vaksina të mjaftueshme.

Megjithëse mekanizmi ndërkombëtar COVAX mund të funksionojë, tha Gebregesus, shkalla e veprimtarisë së tij është ende shumë e vogël, pasi pak më shumë se 100 milion doza janë shpërndarë përmes këtij mekanizmi deri më tani.

Top Channel