Burg kush hyn në Twitter, Nigeria bllokon rrjetin social

06/06/2021 03:36

Bizneset dhe individët që shkelin vendimin e qeverisë së Nigerisë pezullimin e rrjetit social Twitter do të ndiqen penalisht, i tha BBC një zëdhënës i qeverisë.

Qeveria njoftoi të premten se po pezullonte operacionet e Twitter në vend “për një kohë të pacaktuar”. Kompanitë celulare bllokuan hyrjen në Twitter, pasi u urdhëruan ta bënin këtë, por disa përdorues kanë gjetur disa mënyra për t’iu shmangur këtij bllokimi.

Qeveria pretendoi se faqja po përdorej për të minuar “ekzistencën e korporatave të Nigerisë”. Twitter tha se njoftimi i së premtes nga ministri i Informacionit Lai Mohammed ishte “thellësisht shqetësues”.

Një deklaratë nga Ministri i Drejtësisë Abubakar Malami tha se ai kishte “drejtuar për ndjekjen e menjëhershme të shkelësve të vendimit për ndalimin e operacioneve Twitter në Nigeri”, duke i thënë prokurorit publik që të veprojë. Mesazhi ishte në shënjestër të të dy korporatave dhe individëve, tha zëdhënësi i ministrit Umar Gëandu për BBC.

Shoqata e Operatorëve të Telekomunikacionit të Licencuar të Nigerisë (Alton) tha se anëtarët e saj iu bindën kërkesës për të pezulluar hyrjen në Twitter bazuar në “dispozitat e interesit kombëtar” në ligjin e telekomit dhe kushtet e licencimit. Por gjithashtu tha që mbështeste qëndrimin se e drejta për të komunikuar si jashtë linje ashtu edhe në internet duhet të mbrohet.

“Kjo është një lëvizje tronditëse për demokracinë më të madhe të Afrikës për të bllokuar hyrjen në një nga rrugët kryesore të komunikimit të vendit,” thotë korrespondenti i BBC-së në Nigeri, Mayeni Jones.

Top Channel