Drejtori i OBSH-së për Evropën: Ja çfarë duhet të ndodhë që të mbarojë pandemia e shkaktuar nga COVID-19

30/05/2021 22:27

Pandemia COVID-19 do të ndalet vetëm kur të paktën 70 për qind e popullsisë së botës të vaksinohen, paralajmëroi drejtori i Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH) për Evropën, duke bërë thirrje që vaksinimi të përshpejtohet dhe të jetë i kujdesshëm ndërsa të lehtësojë kufizimet.

“Mos mendoni se pandemia ka mbaruar. Pandemia do të ndalet vetëm kur të paktën 70 për qind e popullsisë të vaksinohen”, tha Hans Kluge në një intervistë për AFP në Kopenhagë, duke shprehur keqardhje për “vaksinimin ende shumë të ngadaltë në të gjithë botën, përfshirë në Evropë.

Në 53 territore, aq sa ka rajoni evropian sipas kritereve të OBSH-së, vetëm 26 për qind e popullsisë morën dozën e parë të vaksinës.

Në Bashkimin Evropian, 36.6 për qind e popullsisë morën të paktën një dozë, sipas të dhënave të AFP, dhe 16.9 për qind u vaksinuan plotësisht.

Arsyeja e shqetësimit në kontinentin evropian është rritja e varianteve të reja të virusit.

I ashtuquajturi variant indian është i pranishëm në 27 nga 53 vendet në zonë, ku numri i infeksioneve dhe vdekjeve të reja ka rënë për të pestën javë me radhë dhe arriti nivelin më të ulët që nga mesi i tetorit.

Megjithëse vaksinat aktualisht veprojnë në mutacione të coronavirusit, kujdesi nuk përjashtohet.

Kluge shprehu shqetësimin se “njerëzit janë më pak të kujdesshëm dhe bëhen të paarsyeshëm dhe mendojnë se pandemia është ndalur sepse ata morën dozën e parë dhe madje edhe të dytë të vaksinës”.

Pandemia është përhapur më ngadalë në botë për të katërtën javë me radhë, veçanërisht në Evropë, sipas të dhënave zyrtare të mbledhura nga AFP.

Top Channel