Priten ditë të ftohta/ Dëborë dhe mot i keq vjen nga jugu

20/03/2021 11:18

Italia po përballet me një periudhë të vërtetë dimri në fundjavë që në fakt shënon hyrjen zyrtare të stinës tjetër, me kalimin në ekuinoksin e pranverës këtë mëngjes në 10.37.

Një thyerje e ajrit të Arktikut me një shtrirje të konsiderueshme në zemër të Detit Mesdhe dhe që ushqen dy trazira të dallueshme, të dy me një objektiv preferencial në rajonet Qendrore-Jugore.

Numri 9 Mars përfundon kalimin e tij sot, ndërsa numri 10 do të kalojë të Dielën: të dy përgjegjës për reshjet e përhapura dhe reshjet e tjera të dëborës në Apenine, dhe kodrave.

Veriu dhe Toskana do të mbeten në kufij. Temperaturat do të qëndrojnë nën normale (madje me 6-7 gradë, fillimisht në Qendër-Veri dhe Sardenjë, pastaj gjithashtu në Jug) deri në mes të javës së ardhshme, ndërsa era intensive e veriut do të theksojë të ftohtin jashtë sezonit. Pas kësaj, pritet një rritje e temperaturës dhe kthim në një klimë më të përshtatshme për periudhën.

E diela do të jetë kryesisht mot me diell në Veri dhe në Toskanë. Në pjesën tjetër të vendit qielli varion nga re në kohë me reshje dhe ndonjëherë intensive në jug dhe në Siçili, dëborë në Apenine mbi 600-1000 m.

Reshje më të izoluara dhe me ndërprerje të mundshme do të ketë edhe në Sardenjë dhe në anën e Mesme të Adriatikut, me dëborë mbi 300-600 m në sektorin e Apeninit midis Marche dhe Molise.

Pritet që kjo klimë e ftohtë nga Italia të ndihet dhe në vendin tonë.

Top Channel