Fotografi, Stefan Christmann kaloi dy dimra radhazi me një koloni prej 10.000 pinguinësh perandorë në Atka Bay, Antarktidë.

Christmann ishte një ndihmës kamera dhe fotograf ekspedite për një dokumentar të  BBC-së, rrëfyer nga David Attenborough.

Ai gjithashtu ka prodhuar imazhe për botime përfshirë National Geographic dhe ka fituar çmimin e “Fotografit të Vitit” në Muzeun e Historisë Natyrore në vitin 2019.

Në librin e tij të ri për pinguinët, “Një histori e mbijetesës”, ai ndan disa nga imazhet e tij të preferuara nga Antarktida.

“Gjatë kohës së dimrit bëhet shumë e rrezikshme të fluturosh brenda dhe jashtë Antarktidës,” tha ai.

Ndërkohë tregoi disa nga karakteristikat e pinguinëve perandorë, të cilët i ka vëzhguar nga afër për një kohë të gjatë.

“Pinguinët perandorë janë krijuar për shumë gjëra, por kur bëhet fjalë për çiftimin bëhet mjaft e qartë se balancimi nuk është pika e tyre e fortë. Kur mashkulli shkel në pjesën e prapme të femrës, ai përpiqet të gjejë një qëndrim të sigurt”.

Fotografi përshkruan ekspeditat e tij në Antarktidë si “jashtëzakonisht emocionuese’”. “Baza vetë është shumë e madhe dhe moderne dhe nuk ka asgjë që do të humbisni për një jetesë bazike. Në fillim, është gjithçka e re dhe emocionuese, por më vonë kupton që po ‘humbet’ familjen dhe miqtë, si dhe rutinën e zakonshme.

Gjërat më të këqija janë stuhitë, të cilat mund të zgjasin me javë në të njëjtën kohë, kur stacioni dridhet dhe madje edhe pllakat në dhomën e ngrënies gjëmojnë. Këto ditë mund të ndiheni si të burgosur. Por është gjithashtu një pjesë e jetës në stacion”.

“Pinguinët Perandorë nuk ndërtojnë ndonjë fole dhe prandaj duhet të ruajnë me kujdes vezën e brishtë në këmbët e tyre. Me çdo hap që bëjnë, ata rrotullojnë vezën nga pak, për ta ngrohur në mënyrë të barabartë nga të gjitha anët.

Strategjia e grumbullimit është një sjellje që duhet të mësohet nga zogjtë e rinj të pinguinit në fillim të jetës së tyre.Është një nga gjërat më të lezetshme që kam parë ndonjëherë. Pavarësisht se prindërit e tyre ishin jashtëzakonisht të qetë dhe të organizuar ndërsa ishin duke u grumbulluar, të rinjtë përpiqen të shkojnë drejt qendrës së ngrohtë duke u bashkuar me bashkëmoshatarët e tyre”.

Megjithatë, Christmann ka një paralajmërim.

“Gjatë dekadave të fundit, rrymat oqeanike që ngrohen ngadalë kanë ndikuar në shumë mënyra në qëndrueshmërinë  e akullit. Pinguinët perandorë normalisht shumohen në akullin e detit. Kur është koha që ata të kthehen në oqean, ata duhet të marrin hapa të rrezikshëm nga shkëmbinjtë e pjerrët të akullit. Ndërsa kjo duket spektakolare, në realitet është një sjellje që nuk duhet të ekzistojë. Mjerisht, zgjedhjet njerëzore dhe ndikimi ynë në mjedis, madje ndikojnë në ekosistemet e largëta në të cilat nuk ka popullatë të konsiderueshme të njerëzve”, thotë Christmann.

FOTO GALERI
1/10

Top Channel