Foshnja vdes pas pagëzimit, në Rumani shpërthen një valë indinjate

07/02/2021 02:16

Vdekja e një foshnjeje 6 javëshe vetëm disa orë pas një ceremonie pagëzimi në Rumani ka detyruar një kryepeshkop ortodoks atje të pohojë se rituale të tilla duhen rishikuar për të shmangur tragjedi të mëtejshme.

Fëmija vdiq nga ataku kardiak pasi ishte zhytur tre herë në ujë të shenjtë. Ai pati një vdekje të dhunshme dhe rezultatet e autopsisë treguan se në mushkëritë i ishin mbushur me lëng.

Rreth 60 mijë persona kanë firmosur deri tani një peticion ku kërkohet ndryshimi i këtij rituali. kryepeshkopi Calinic është kleriku më i lartë që e mbështeti këtë ide. Ai tha për gazetën “Adevwrul” se beson që praktika e zhytjes së bebeve të ujë duhet rishikuar me qëllimin të shmangin aksidente të padëshiruara. Prokurorët vendas kanë nisur një hetim për vrasje nga pakujdesia ndaj priftit që kreu pagëzimin në qytetin verilindor të Suceavws.

Nëse vdekja e kësaj foshenjeje thotë BBC do të arrijë të çojë drejt reformimit të ritualeve të pagëzimit, atëherë ajo mund të shkaktojë edhe përçarje të mëdha brenda Kishës ortodokse rumune, disa figura të së cilës e kundër shtojnë më forcë këtë ndryshim.

Top Channel