Viola von Cramon ultimatum: Serbia duhet të zgjedhë, Europën apo Rusinë

11/12/2020 10:45
Viola von Cramon

Eurodeputetja gjermane, Viola von Cramon ka kujtuar një rast të fundit në të cilin Serbia kundërshtoi një rezolutë të Kombeve të Bashkuara lidhur me gadishullin ukrainas të Krimesë, të cilën Rusia e aneksoi në 2014, duke deklaruar se solidariteti i Serbisë me Rusinë është zhgënjyes.

Në një intervistë për Zërin e Amerikës në gjuhën serbe, Von Cramon tha se çdo vend ka të drejtë të marrë një vendim sovran mbi orientimin e tij të politikës së jashtme, përfshirë Serbinë, autoritetet e së cilës, siç shprehet ajo, kanë shënuar anëtarësimin në Bashkim si një nga qëllimet e politikës zyrtare të shtetit dhe se një ditë Serbia duhet të vendosë me kë do të harmonizojë politikën e saj të jashtme, me Bashkimin Evropian ose Rusinë.

Për proçesin e integrimit evropian të Serbisë, i cili nuk hapi asnjë kapitull këtë vit, Von Cramon vlerësoi se arsyet për këtë ishin “mjaft të qarta” dhe se, siç thotë ajo, nuk është e mjaftueshme vetëm për t’i shkruar reformat, por edhe për t’i zbatuar ato, veçanërisht në fushën e drejtësisë dhe lirisë së mediave. Kur u pyet se cilat vende e kundërshtojnë hapjen e kapitullit, politikanja gjermane tha se nuk bëhej fjalë për vende individuale, por për vendimin e Komisionit Evropian.

Ajo është optimiste kur bëhet fjalë për vazhdimin e dialogut, duke deklaruar se gjërat mund të zgjidhen shumë shpejt nëse do të kishte vullnet politik.

E pyetur se si iniciativa e re transatlantike e propozuar nga BE mund të reflektojë mbi dialogun midis Beogradit dhe Prishtinës, Von Cramon tha se ajo shpresonte që nga dita e parë, se administrata e SH.B.A.-së do të monitoronte nga afër rajonin me BE-në, në mënyrë që ne shpresojmë për ndonjë rezultat të përbashkët.

Një ditë, Serbia do të duhet të vendosë me kë do të harmonizojë politikën e saj të jashtme, me Bashkimin Evropian ose Rusinë. Pa dyshim se është krejtë në rregull nëse politika e jashtme Serbisë dëshiron të harmonizohet me Rusinë. Por faktet thonë diçka tjetër: Serbia dhe Aleanca e Atlantikut të Veriut (NATO) zhvilluan 17 manovra të përbashkëta, ndërsa në të njëjtën kohë kishte vetëm tre ose katër me Rusinë. Pra, nuk është e lehtë për ta kuptuar. Duke mohuar mbështetjen për rezolutën e KB në rastin delikat të Krimesë, ju jeni duke kundërshtuar partnerët perëndimorë dhe aleancën e NATO-s. Është aq e qartë sa që Rusia ka shkelur ligjin ndërkombëtar dhe pothuajse të gjitha vendet e pranojnë atë. Kështu që nuk ka nevojë që Serbia të solidarizohet me Rusinë. A është e mundur të ndërtohen marrëdhënie të besueshme mbi një bazë të tillë. Nuk është pozicioni i një shteti ose i një anëtari që e kundërshton atë por, siç thashë, i Komisionit. Përparimi kryesisht varet nga efekti i dialogut midis Beogradit dhe Prishtinës, ku e njëjta gjë është e vërtetë për Kosovën dhe Serbinë, pa njohje reciproke dhe një marrëveshje gjithëpërfshirëse, nuk ka asnjë mënyrë për integrimin evropian. Jam optimiste për vazhdimin e dialogut dhe se gjërat mund të zgjidhen shumë shpejt nëse do të kishte vullnet politik. Shpresoj që nga dita e parë, se administrata e SH.B.A.-së do të monitorojë nga afër rajonin me BE-në, në mënyrë që ne të shpresojmë për ndonjë rezultat të përbashkët.

Nuk duhet të jetë një marrëveshje – mund të jetë një projekt mbi të cilin puna mund të vazhdojë pas verës. Mbi bazën e së cilës vendet do të vazhdojnë rrugën e tyre evropiane”, tha Viola Von Cramon

Top Channel