Teoritë e konspiracionit në Ballkan/ Covid u bë nga kinezët, farmacistët apo Bill Gates?

10/12/2020 22:50

Teoritë e konspiracionit u përhapën në të gjithë botën në vitin 2020. Më i përhapuri ishte se u lëshua qëllimisht nga laboratori.

Sipas medias së huaj, BiEPAG tregon se teoritë e konspiracionit janë si ushqim për politikat radikale dhe anti-demokratike. Ata lindin individë që refuzojnë shkencën, nuk besojnë në vaksina, ilaçe konvencionale dhe këshilla të ekspertëve, të cilat janë të rrezikshme në kohë rreziku real.

Kur bëhet fjalë për Ballkanin Perëndimor, BiEPAG e sheh këtë zonë si një terren pjellor për teori konspirative, e cila sigurisht është për shkak të mosbesimit të qytetarëve ndaj institucioneve, por edhe sfondit historik të komploteve që filluan të lulëzojnë në Ballkan në vitet 1990.

Komplikimet globale të covid këtë vit kanë qenë mjaft të forta në Ballkan, sipas BiEPAG, dhe potencialisht më shkatërruese sesa trendet globale.

Në këtë drejtim, teoritë e konspiracionit në Ballkan, si në pjesët e tjera të botës, shoqërohen me konceptin e armikut, një kërcënim i vazhdueshëm, një person tjetër vazhdimisht “duke punuar kundër nesh”, me qëllimin përfundimtar të shkatërrimit të “kombit dhe identitetit tonë”.

Qytetarët e Kosovës kanë shprehur më pak besim në komplotet kundër virusit të lidhura me Kinën sesa grupet e tjera etnike në Ballkan. Vendi me numrin më të madh të teoricienëve të konspiracionit në Ballkanin Perëndimor është Shqipëria.

Në këtë vend, teoritë më të njohura janë në të cilat Kinës i atribuohet përgjegjësia për shpërthimin e pandemisë dhe 43% e popullsisë beson se Bill Gates është i lidhur me krizën e vitit 2020.

 

 

Top Channel