Në 67 vende, vetëm një në dhjetë persona do të marrë vaksinën kundër COVID-19

10/12/2020 13:37

Vendet më të pasura në botë kanë porositur aq shumë doza vaksinash, sa mund t’I vaksinojnë qytetarët e tyre tri herë, ndërsa vendet më të varfra janë lënë plotësisht jashtë.

Sipas Aleancës së Vaksinimit, e cila përbëhet nga Amnesty International dhe Oxfam, sipas CNN-it, 67 vende do të jenë në gjendje ta sigurojnë vaksinën vetëm për një person në dhjetë njerëz, ndërsa vendet e pasura, të cilat përbëjnë 14 përqind të popullsisë së botës, kanë blerë 53 përqind të popullsisë së botës.

Shifrat tregojnë se të gjitha vaksinat Moderne dhe 96 përqind e vaksinave Pfizer tashmë janë blerë nga vendet e pasura.

Britania e Madhe tashmë ka porositur 40 milionë doza të vaksinës Pfizer, Shtetet e Bashkuara rezervuan 100 milionë në korrik, ndërsa Italia, Gjermania, Holanda dhe Franca ranë dakord të prokuronin 300 milionë vaksina AstraZeneca.

Autoriteti Ndërkombëtar i Mbikëqyrjes së Vaksinave njoftoi se Kanada ka porositur aq shumë vaksina sa do të jetë në gjendje të vaksinojë çdo qytetar pesë herë. Në anën tjetër të vendit, të tilla si Kenia, Birmania, Nigeria, Pakistani dhe Ukraina ndajnë 1.5 milionë vaksina.

Anna Meriot, menaxherja e shëndetit të Oxfam, tha se “askush nuk duhet të pengohet të marrë një vaksinë që mund të shpëtojë një jetë vetëm sepse ata jetojnë në një vend të varfër ose sepse nuk kanë para të mjaftueshme”.

“Megjithatë, nëse diçka nuk ndryshon në mënyrë drastike, miliarda njerëz në të gjithë botën nuk do të marrin vaksinën kundër COVID-19 në vitet e ardhshme,” paralajmëroi ajo.

Oxford dhe AstraZeneca kanë premtuar të japin 64 përqind të dozave në vendet në zhvillim, por shtuan se “është realiste që vetëm 18 përqind do të arrijnë ato vende vitin e ardhshëm”.

Top Channel