Britania e Madhe nënshkruan marrëveshjen e tregtisë së lirë 17.6 miliardë funte me Singaporin

10/12/2020 10:57
Nënshkrimi i marrëveshjes së tregtisë së lirë Angli-Singapor

Britania e Madhe ka nënshkruar një marrëveshje të tregtisë së lirë 17.6 miliardë funte me Singaporin ndërsa Liz Truss e përshëndet atë si “provë e mëtejshme që ne mund të kemi sukses si një komb i pavarur tregtar”.

Sekretari i Tregtisë Ndërkombëtare ndau një fotografi të takimit të saj me ministrin e tregtisë së Singaporit Chan Chun Sing pas nënshkrimit të marrëveshjes, e cila është marrëveshja e dytë më e madhe e tillë që Britania ka nënshkruar në rajonin e Azi-Paqësorit.

Kjo vjen ndërsa negociatorët e Mbretërisë së Bashkuar dhe BE fillojnë një përpjekje të fundit për të shpëtuar shanset e një marrëveshje tregtare pas Brexit pasi Downing Street paralajmëroi që boshllëqet midis të dy palëve të mbeten “shumë të mëdha”.

Zonja Truss tha se pakti me Singaporin ‘siguron siguri’ për biznesin, do të nënkuptojë “lidhje më të thella në të ardhmen në tregtinë dixhitale dhe të shërbimeve” dhe ishte “prova e mëtejshme që ne mund të kemi sukses si një komb i pavarur tregtar”.

Ajo ndjek Mbretërinë e Bashkuar dhe Kanada duke arritur një marrëveshje muajin e kaluar për të vazhduar tregtinë me të njëjtat kushte si marrëveshja aktuale e Bashkimit Evropian pas përfundimit të periudhës së tranzicionit Brexit.

Marrëveshja e Singaporit kryesisht pasqyron atë që shteti i qytetit ka me BE, duke lejuar që tregtia të vazhdojë si më parë pas 1 janarit.

Krahas marrëveshjes së vazhdimësisë me Singaporin, të dy vendet synojnë gjithashtu të fillojnë negociatat mbi një marrëveshje të ekonomisë dixhitale.

Zonja Truss pritet gjithashtu të nënshkruajë një marrëveshje përmbysjeje me Vietnamin për të siguruar vazhdimin e tregtisë me të njëjtat kushte pas 1 janarit.

“Të dyja këto marrëveshje janë jetike për të ardhmen e Mbretërisë së Bashkuar si një komb i pavarur tregtar. Jo vetëm që mbyllin tregtinë me vlerë miliarda paund, por gjithashtu hapin rrugën për partneritete të reja dixhitale dhe anëtarësimin në Partneritetin Trans-Paqësor. Kjo do të luajë në pikat e forta të Mbretërisë së Bashkuar, pasi ne bëhemi një qendër për tregtinë teknologjike dhe dixhitale me ndikim shumë përtej brigjeve tona, duke përcaktuar rolin tonë në botë për dekadat e ardhshme”, tha Truss.

Top Channel