Pyjet e shiut në Amazonë, pësojnë humbjen më të madhe të bimësisë prej vitesh

01/12/2020 05:31

Shpyllëzimi i pyjeve të Amazonës në Brazil është rritur në nivelin më të lartë që nga viti 2008, raporton agjencia hapësinore (Inpe). Pyjet e shiut humbën 11,088 km2 të bimësisë së tij midis gushtit 2019 dhe korrikut të vitit 2020, duke shënuar një rritje prej 9.5% nga 12 muajt e mëparshëm, tregojnë të dhënat e Inpe.

Shkencëtarët thonë se Amazona ka pësuar humbje me një ritëm të përshpejtuar që kur Jair Bolsonaro mori detyrën në 2019. Amazona është një depo jetike e karbonit që ngadalëson ritmin e ngrohjes globale.

Që kur mori detyrën gati dy vjet më parë, Bolsonaro ka inkurajuar zgjerimin e aktiviteteve bujqësore dhe minierave në pyjet më të mëdha në botë. Shifrat e lëshuara nga Inpe janë paraprake, me statistikat zyrtare të vendosura të publikohen në fillim të vitit të ardhshëm.

Top Channel