​Vala e tretë e koronavirusit vjen pas Krishtlindjes, paralajmërojnë shkencëtarët

25/11/2020 20:50

Pandemia e koronavirusit ka prekur të gjithë botën, por disa vende që dihet se kanë objektet më të mira të kujdesit shëndetësor krahasuar me vendet me të ardhura të ulëta ose të mesme gjithashtu ranë viktima.

Një prej tyre është Britania e Madhe, e cila tani po shkon drejt valës së tretë të COVID-19, paralajmërojnë shkencëtarët.

Pas relaksimit të kufizimeve të pandemisë gjatë Krishtlindjeve, ata kanë frikë se mund të çojë në një valë të tretë të pandemisë, së bashku me transmetimin në rritje dhe vdekjet e panevojshme.

Qeveria ka njoftuar se familjet në vend do të jenë në gjendje të mblidhen në grupe në shtëpi të çdo madhësie gjatë Krishtlindjeve. Por shkencëtarët pretendojnë se ky plan pothuajse në mënyrë të pashmangshme do të rezultojë në një rritje të rasteve të reja.

Disa ekspertë kanë paralajmëruar fuqimisht kundër inkurajimit të familjeve për t’u mbledhur brenda në dimër – dhe ky sugjerim nuk është vetëm për Britaninë e Madhe, por gjithashtu i zbatueshëm për të gjitha kombet e tjera.

Sipas profesorit Andrew Hayward nga Sage, relaksimi do të jetë hedhje e “karburantit në zjarrin COVID”. Sipas tij, nuk ka dyshim se ideja do të shkaktojë një rritje në transmetimin e koronavirusit.

“Ka të ngjarë të çojë në valën e tretë të infeksionit SARS-CoV-2, me spitalet që përmbyten me më shumë raste dhe vdekje më të panevojshme”, tha ai për BBC.

Top Channel