Foto ilustruese

Vaksina e koronavirusit për herë të parë ka dhënë efekt duke siguruar 90% mbrojtje.

Sipas “New York Times”, zhvilluesit e vaksinës,  kompania amerikane “Pfizer” dhe ajo gjermane “BioNTech”, thanë se kjo është një ditë e madhe për shkencën dhe njerëzimin.

Vaksina e tyre është testuar në 43,500 njerëz në gjashtë vende të botës dhe nuk ka pasur efekte anësore.

Kompanitë planifikojnë të aplikojnë për miratimin emergjent të vaksinës në fund të muajit. Aktualisht, janë dhjetëra vaksina që kanë arritur fazat finale të testimit, por kjo është e para që tregon rezultate.

Ajo përdor një qasje plotësisht eksperimentale, që përfshin injektimin e një pjese të kodit gjenetik të virusit  për të trajnuar sistemin imunitar.

Do të duhen dy doza, me një diferencë kohore prej tri javësh dhe sipas kompanive farmaceutike, njerëzit do të jenë të mbrojtur një javë pas dozës së dytë.

Vaksina është testuar në Shtetet e Bashkuara, Gjermani, Brazil, Argjentinë, Afrikë të Jugut dhe Turqi. Kompania “Pfizer“ beson se do të jetë në gjendje të sigurojë 50 milionë doza deri në fund të këtij viti dhe rreth 1.3 miliardë deri në fund të vitit 2021.

Sipas NYT, në fund të kësaj vere, ndërsa presidenti bëri deklarata publike për një vaksinë që do të vinte së shpejti, Dr. Bourla hipi në avionin e “Pfizer” në Frankfurt për të marrë Sahin. Ndërsa zbritën drejt një fabrike në Austri që do të prodhonte vaksinën e tyre, ata diskutuan se si të siguroheshin që një publik i kujdesshëm do t’i besonte vaksinës së tyre.

Ditë më vonë, Pfizer organizoi një përpjekje nga kompanitë e mëdha të ilaçeve për të premtuar se çdo vaksinë e koronavirusit do të qëndrojë deri në vëzhgimin shkencor. Në një lëvizje tjetër për të mbështetur besimin e publikut dhe pas kritikave nga studiuesit e jashtëm, Pfizer dhe kompani të tjera ndërmorën hapin e pazakontë të lëshimit të projekteve të tyre të provës, duke zbuluar detaje sekrete se si po vlerësohej vaksina e saj.

Shpërndarja e gjerë e vaksinës së Pfizer do të jetë një sfidë logjistike. Për shkak se është bërë me ARNi, dozat do të duhet të mbahen në temperatura ultra të ftohta. Shumica e ekspertëve thonë se bota do të ketë nevojë për shumë trajtime dhe vaksina për t’i dhënë fund pandemisë.

 “Ka shumë në rrezik për njerëzimin. Nëse e kuptojmë mirë, bota mund të shpëtohet“,  Dr. Bourla.

 

Top Channel