Pompeo letër ministrit grek: Veprimet e Turqisë të pajustifikueshme

02/11/2020 21:03

Sekretari i Shtetit i SHBA Mike Pompeo ka kritikuar veprimet e njëanshme të Turqisë ndërsa përshkruan Greqinë si “një shtyllë të stabilitetit në rajon”, në një letër për homologun e tij grek Nikos Dendias të parë nga Kathimerini.

Në letrën e tij, e cila është një përgjigje ndaj një letre të fundit të dërguar nga ministri i jashtëm grek, Pompeo përsërit kundërshtimet amerikane ndaj kërkimit të vazhdueshëm  të Turqisë në zonat ku Greqia rezervon të drejtën për të zgjatur ujërat e saj territoriale nga 6 në 12 milje detare.

“Këto veprime të njëanshme shërbejnë vetëm për të rritur tensionet në rajon,” thotë Pompeo.

“Shtrëngimi, kërcënimet dhe aktiviteti ushtarak nuk do të zgjidhin tensionet në Mesdheun Lindor,” thotë ai.

Duke përshëndetur angazhimin e Greqisë për zgjidhjen dypalëshe përmes dialogut dhe në përputhje me ligjin ndërkombëtar, Pompeo gjithashtu përgëzon Athinën për ndërmarrjen e të gjithë hapave të nevojshëm “për të shmangur një aksident ose ngjarje tjetër në det që mund të çojë në një konflikt midis aleatëve të NATO-s”.

Pompeo thekson se SH.B.A. dhe Greqia ndajnë një vizion të Mesdheut Lindor “si një rajon i qetë dhe i prosperuar i karakterizuar nga bashkëpunimi dhe respektimi i ligjit ndërkombëtar”.

“Ne kemi nxitur dhe do të vazhdojmë të nxisim aleatin tonë të NATO-s Turqinë që t’i japë fund provokimeve të saj të llogaritura dhe të fillojë menjëherë bisedimet hulumtuese me Greqinë,” përfundon ai.

Top Channel