​Ka simptoma të ngjashme: Si të dallojmë helmimin prej monoksidit të karbonit nga COVID-19

25/10/2020 20:59

Ndërsa hemisfera veriore hyn në dimër, qytetarët kanë frikë sepse nuk janë më të sigurt nëse ethet ose kolla do të thotë grip ose COVID-19.

Sidoqoftë, ekziston një vrasës i heshtur që shkakton simptoma të ngjashme dhe që mund të sulmojë shtëpinë tuaj.

Monoksidi i karbonit është një gaz pa ngjyrë dhe pa erë që formohet kur lëndët djegëse fosile (qymyr, naftë e papërpunuar ose gaz natyror) digjen në furra, ngrohje portative, automjete, soba, grila, vatra zjarri.

Thithja e tepërt mund t’ju helmojë, duke çuar në simptoma që përfshijnë dhimbje koke, të përziera, marrje mendsh, dobësi, të vjella, dhimbje gjoksi dhe konfuzion, sipas Qendrave të SHBA për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, e cila është e ngjashme me simptomat e gripit ose COVID-19.

Thithja e përqendrimeve të larta mund të bëjë që ju të jeni pa ndjenja ose t’ju vrasë, veçanërisht nëse jeni duke fjetur, i dehur ose nëse i përkisni një grupi që rrezikon nga sëmundje serioze dhe vdekje nga sëmundje dhe ekspozime të ndryshme. Monoksidi i karbonit gjithashtu mund të helmojë kafshët shtëpiake.

“Gripi dhe COVID-19 “rrëmbejnë” qelizat, kryesisht në mushkëri, ku ato shumohen dhe ku shpesh shkaktohet dëmi kryesor, dhe nga vijnë simptomat,” tha Jeremy Brown, një mjek urgjence dhe autor i librit “Influenca: Një gjueti qindravjeçare për të kuruar sëmundjen më vdekjeprurëse në histori”, shkruan CNN.

Nga ana tjetër, monoksidi i karbonit, helmon njerëzit duke “fiksuar” hemoglobinën, një proteinë në qelizat e kuqe të gjakut që mbart oksigjenin nga mushkëritë në trup.

Sistemet e bllokuara të ventilimit dhe drejtimi i gjeneratorëve të lëvizshëm në ambiente të mbyllura pa ajrosje të duhur mund të çojnë në grumbullimin e monoksidit të karbonit.

Nëse ju ose një nga anëtarët e familjes suaj keni edhe simptoma të lehta dhe nëse është e mundur helmimi me monoksid karboni, është më mirë të çoni gjithçka në një vend të sigurt jashtë shtëpisë dhe të shkoni te mjeku.

“Një nga mënyrat se si ndryshon monoksidi i karbonit nga COVID-19 dhe gripi është se nëse dilni jashtë dhe thithni ajër të pastër, simptomat tuaja do të ‘shpërndahen’ ngadalë gjatë orëve të ardhshme nëse ekspozimi juaj ishte minimal,” tha Brown.

Nëse dikush ndihet më mirë jashtë, por simptomat shfaqen në shtëpi, kjo mund të jetë një shenjë e helmimit.

Nëse është e mundur që të keni qenë i ekspozuar në shtëpinë tuaj, mjeku juaj mund të aplikojë një test gjaku për të matur nivelet e monoksidit të karbonit.

Top Channel