​Njerëzit e lindur me defekte të zemrës përballen me rreziqe më të ulëta të COVID-19

20/10/2020 19:50

Që nga fillimi i pandemisë COVID-19, disa studime kanë treguar se sëmundjet ekzistuese shëndetësore tek individët mund të përkeqësojnë rezultatet e tyre në rast se ata kontraktojnë infeksionin vdekjeprurës SARS-CoV-2.

Sidoqoftë, a mund ta mbrojë një gjendje shëndetësore nga mënyrat shkatërruese të sëmundjes?Sipas një studimi të ri, njerëzit e lindur me defekte në zemër kishin një rrezik të ulët për t’u prekur nga forma më të rënda të COVID-19. Studimi, i cili është më i madhi në llojin e tij, u drejtua nga Kolegji i Mjekëve dhe Kirurgëve të Universitetit Columbia Vagelos (VP&S).

Ai hetoi efektin e infeksionit të koronavirusit te pacientët e lindur me sëmundje kongjenitale të zemrës (CHD).”Në fillim të pandemisë, shumë kishin frikë se sëmundja kongjenitale e zemrës do të ishte një faktor i madh rreziku për COVID-19 sa sëmundja kardiovaskulare me të rritur”, shkruan autorët. VP&S monitoron mbi 7.000 pacientë që janë lindur me një defekt në zemër. Midis marsit dhe korrikut 2020, 53 pacientë me CHD, me një moshë mesatare 34 dhe të prekur nga COVID-19 u raportuan në qendrën e specialitetit.Ndërsa 10 fëmijët dhe 43 të rritur me CHD kishin COVID-19, disa atribute shtesë u vunë re. Rreth 58 për qind kishin anatomi komplekse kongjenitale ose ndërlikime të qenësishme anatomike. Gati 15 për qind u gjet se kishin një defekt gjenetik.

Gjithashtu, 11 për qind kishin hipertension pulmonar dhe 17 për qind u raportuan të kishin mbipeshë.Analiza e mëtejshme e pacientëve të raportuar COVID-19 zbuloi se ekzistenca e sindromës gjenetike të njëkohshme në të gjithë pacientët dhe faza e përparuar e infeksionit në pacientët e rritur, të dy ishin të shoqëruara me një rrezik më të lartë të simptomave të rënda. Pesë pacientë zotëronin trisomi 21, prania e një kromozomi shtesë në pozicionin 21. Katër pacientë kishin një parregullsi të qarkullimit të gjakut të shkaktuar nga defekte në zemër të njohur si sindroma Eisenmenger. Gjithashtu, dy pacientë vuanin nga sindroma DiGeorge, e cila shkaktohet nga fshirja e një pjese të kromozomit 22.

Pothuajse të gjithë pacientët që kishin sindromën DiGeorge dhe trisominë 21, shfaqën simptoma të moderuara deri të rënda të COVID-19. Midis 53 pacientëve me COVID-19 që u gjet se kishin CHD, 17 për qind ose nëntë pacientë, kishin raste mesatare deri të rënda të infeksionit, ndërsa gjashtë për qind ose tre pacientë iu nënshtruan sëmundjes.”Pavarësisht provave që sëmundja kardiovaskulare te të rriturit është një faktor rreziku për rezultate më të këqija midis pacientëve me COVID-19, pacientët me CHD pa sindromën gjenetike shoqëruese dhe të rriturit që nuk janë në fazë të përparuar fiziologjike, nuk duket se janë të prekur në mënyrë disproporcionale”, thanë autorët.

Top Channel