​Rreziku i vdekjeve nga COVID-19 më i lartë te njerëzit me këto dy mutacione vendimtare gjenetike

28/09/2020 15:34

Që nga fillimi i pandemisë COVID-19, studiuesit kanë bërë shumë për të kuptuar se si virusi SARS-CoV-2 mund të ndikojë në trupin e njeriut.

Tani, një studim ka zbuluar se njerëzit që janë bartës të dy mutacioneve specifike janë në një rrezik në rritje të sëmundjes akute dhe madje edhe të vdekjes për shkak të COVID-19.Sipas studiuesve nga Tel Aviv, dy mutacionet gjenetike – PiZ dhe PiS – shkaktojnë mungesën e një proteine të njohur si Alpha-1 antitripsinë, e cila mbron indet e mushkërive në rast të infeksioneve të rënda. Disa studime kanë sugjeruar një lidhje midis deficiteve të proteinave dhe dëmtimit inflamator të mushkërive në rastin e sëmundjeve të tjera.

“Analiza jonë e të dhënave zbulon një korrelacion të fortë midis këtyre mutacioneve dhe sëmundjeve të rënda dhe vdekjes nga COVID-19”, thanë autorët e studimit në një deklaratë.Për studimin, ekipi shqyrtoi të dhënat e marra nga 67 vende në të gjitha kontinentet. Pas krahasimit, një korrelacion pozitivisht i lartë pozitiv midis niveleve të vdekshmërisë COVID-19 (përshtatur me madhësinë e popullsisë) dhe pranisë së dy mutacioneve gjenetike u gjet në disa vende si Belgjika, Spanja, Italia, Britania e Madhe dhe SHBA ndër të tjera PiZ u zbulua se ishte mutacioni më dominues midis të dyve.Për shembull, me rishikimin e të dhënave, u zbulua se 17 nga çdo 1000 njerëz mbanin mutacionin PiZ në Belgjikë. Shkalla e fatalitetit COVID-19 në vend qëndroi në 860 për milion {bazuar në shifrat për shtatorin 2020).

Në mënyrë të ngjashme, në Spanjë, 17 nga çdo 1.000 qytetarë mbanin mutacionin PiZ, ishin 640 njerëz në milionë të vdekur për shkak të COVID-19. Në SHBA, vendi më i prekur nga pandemia, 15 për 1,000 u bënë nga mutacioni dhe shkalla e vdekshmërisë ishte 590 nga çdo milion.Gjetjet në vendet e tjera gjithashtu treguan një trend të ngjashëm: 14 për 1.000 mbanin mutacionin dhe 60 për milion vdiqën në Britani të Madhe: 13 për 1.000 ishin transportues dhe 570 për milion vdiqën nga COVID-19; dhe 13 për 1,000 ishin transportues dhe shkalla e fatalitetit ishte 620 për milion në Itali.

Autorët shkruan: “Krahasimi ynë i të dhënave epidemiologjike tregoi se pothuajse të gjitha vendet që raportuan> 100 vdekje COVID ‐ 19 për milion popullsi (që nga 7 shtatori 2020) ishin në Evropë ose Amerikë”.Interesante, në shumë vende në Afrikë dhe Azinë Juglindore, nivelet e fatalitetit COVID-19 ishin më të ulëta që nga shtatori i vitit 2020. mutacionet e përmendura janë relativisht të rralla në këto vende.

Prandaj, shkencëtarët ia atribuuan vdekjeve përkatësisht më të ulëta me prevalencë më të ulët të këtyre gjeneve tek individët nga këto vende.Për shembull, mutacioni ishte shumë i përhapur në Japoni dhe shkalla e viktimave në COVI-19 ishte 9 nga çdo milion. Edhe vende të tjera si Kamboxhia, Kina, Tajlanda, Tajvani, Koreja e Jugut dhe Vietnami treguan një trajektore të ngjashme gjithashtu. “Barra e rregulluar shumë më e ulët e popullsisë e COVID ‐ 19 në shumë vende të Afrikës Aziatike dhe Sub-Sahariane mbetet e dukshme kur krahason infeksionet totale për një milion njerëz,” shkruajnë autorët.Bazuar në gjetjet e studimit, autorët sugjeruan që këto mutacione mund të shërbejnë si faktorë shtesë që rrisin rrezikun e rezultateve të rënda të COVID-19. Ata gjithashtu shtuan se individët e zbuluar se mbanin këto mutacione duhet të bëhen të vetëdijshëm për rreziqet e tyre dhe t’u jepet mundësia të intensifikojnë masat e tyre personale të sigurisë.”Në ndërkohë, transportuesit duhet të njoftohen se ata mund t’i përkasin një grupi me rrezik të lartë dhe të këshillohen të mbajnë izolimin e rreptë shoqëror”, përfunduan ata.

Top Channel