Të gjithë thuajse e kanë parë “Orphan” – cilat janë dy historitë e vërteta të tmerrshme që fshihen prapa këtij filmi horror?

12/08/2020 22:15

Filmi “Orhpan” tregon historinë e Esterit, një vajzë e vogël që rezulton të jetë një vrasëse dhe familja e saj e ka birësuar atë. Por Ester dhe sekretet e saj nuk janë imagjinare.

Filmi i Jaume Collet-Serra, i vitit 2009, i titulluar “Orphan” tregon historinë e një çifti që birëson një vajzë nëntë vjeçare, e cila mund të mos jetë saktësisht ajo që shfaqet, dhe bazohej në ngjarje të jetës reale. Prodhuar nga shtëpia filmike Dark Castle Entertainment, filmi horror psikologjik mori vlerësime të përziera, por të gjithë ranë dakord që performanca e Isabelle Fuhrman si Ester, jetimja misterioze, ishte përhumbëse dhe e jashtëzakonshme, shkruan ScreenRant.

Audienca që shikoi “Orhpan” dhe filma të tjerë për fëmijë vrasës si “Bad Seed” dhe “Omen” do të shqetësohen pasi të mësojnë se skenari i “Orphan” është bazuar në të vërtetë në historinë e vërtetë të Barbora Skrlová, një grua që u zbulua duke u shtirur si një djalë 13-vjeçar në Norvegji pasi kishte shpëtuar nga një familje tjetër, ku ajo kishte lehtësuar abuzimin ekstrem të fëmijëve ndaj fëmijëve të tjerë të familjes.

Pas publikimit të filmit në vitin 2009, u vu në pah një incident tjetër dhjetë vjet më vonë në të cilin një çift indian birësoi një vajzë gjashtë vjeçare ukrainase të quajtur Natalia Grace e cila kishte një formë xhuxhizmi që e bëri atë rreth 93 centimetra të gjatë dhe gjithashtu i dha asaj disa vështirësi me lëvizshmërinë. Megjithatë, pasi ishte me familjen për disa javë, Natalia filloi të veprojë çuditërisht, duke kërcënuar familjen dhe duke vepruar në mënyrë të çrregullt, pas së cilës nëna u bind se Natalia ishte në të vërtetë një e rritur.

Historitë e vërteta që fshihen pas filmit “Orhpan”

Rasti i Barbora Skrlová ishte një histori kombëtare lajmesh, kur 13-vjeçari “Adam”, një djalë i birësuar në Norvegji u zhduk dhe u zbulua se ai ishte në të vërtetë një grua 33-vjeçare çeke. Skrlová kreu krimet e saj të para në Republikën Çeke ku ajo erdhi të jetojë me dy motra, Klara dhe Katerina Mauerova, dhe dy fëmijët e Klaras. Klara kishte një sëmundje të konsiderueshme mendore, aq sa ishte shkaku i ndarjes së saj nga babai i fëmijëve të saj. Për shkak të kësaj, Skrlová ishte në gjendje ta manipulonte më lehtë.

Ajo filloi të kontrollojë dhe manipulojë familjen, duke u shtirur se të dy djemtë e Klara-s, Ondrej dhe Yakub, po bënin gjëra të këqija, dhe pastaj i bindte motrat të administronin ndëshkime gjithnjë e më të dhunshme kundër tyre për gabimet e imagjinuara të djemve. Përfundimisht, Skrlová kishte bindur motrat që të mbyllnin djemtë në bodrum dhe t’i privonin nga ushqimi. Kur një fqinj paralajmëroi policinë për abuzime të mundshme në shtëpi, të dy motrat u arrestuan, por Skrlovi shpëtoi, duke u shtirur se ishte fëmijë. Kur një djalë 13-vjeçar i prindërve çek u zhduk, Skrlová u maskua si ai. Besohet se prindërit e ndihmuan Skrlovin të pozonte si djali i tyre derisa ajo përfundimisht u largua dhe u zbulua nga policia.

Pas publikimit të filmit “Orphan” në vitin 2009, gati 10 vjet më vonë, një rast unik doli në dritë i cili mund të ketë qenë frymëzuar nga ngjarjet e përshkruara në film. Çifti indian, Kristine dhe Michael Barnett ishin të aftë për të rritur fëmijët me nevoja të veçanta. Në vitin 2010, ata adoptuan Natalia Grace gjashtë vjeçare nga Ukraina; ajo kishte një sëmundje që e bënte të vështirë ecjen e saj dhe e bënte të dukej më e shkurtër se sa ishte. Natalia kishte qenë në Sh.B.A. për rreth dy vjet kur ajo erdhi të jetojë me Barnetts, duke ardhur për të jetuar me ta pasi familja e saj e fundit e birësuar kishte hequr dorë nga ajo për arsye të pazbuluara.

Pas një kohe, Natalia filloi të veprojë çuditërisht. Kristine raportoi që vajza po kërcënonte familjen, duke qëndruar mbi ta natën, dhe madje ajo e pa një herë duke provuar të hidhte helm në kafen e mëngjesit të Kristinës. Kristine filloi të dyshojë se Natalia nuk ishte në të vërtetë fëmijë dhe e mbështeti këtë dyshim në fjalorin e sofistikuar të Natalias, mungesën e interesit për lodra dhe testet mjekësore të cilat gjoja tregojnë se Natalia ka dendësinë e kockave dhe dhëmbët e një adoleshenti apo të riu të rritur, megjithëse më vonë testet kundërshtojnë këto përfundime.

Bazuar në besimin e Kristinës se Natalia ishte e rrezikshme dhe po mashtronte, Familja Barnett ndryshuan ligjërisht moshën e Natalias në certifikatën e saj të lindjes në njëzet e dy vjeç në vitin 2012, dhe më pas në 2013, ata e morën me qira një apartament dhe u transferuan në Kanada. Më vonë, akuzat ligjore u zhvilluan kundër çiftit Barnett në vitin 2014 kur Natalia raportoi në polici se ajo ishte braktisur nga familja e saj.

Barnett akuzoheshin për dy akuza për neglizhencë të krimit të një të mituri. Kristine ende pohon se Natalia është një e rritur e rrezikshme që mban një mashtrim, ndërsa Michael, i divorcuar tani nga Kristine, pretendon se çifti e dinte tërë kohën se Natalia ishte një fëmijë, por Kristine i bindte të gjithë të gënjejnë për moshën e saj. Mosha e Natalias është ende në diskutim dhe veprimet ligjore po vazhdojnë të bëjnë ndryshime në datën e lindjes së saj që Barnett bëri. Kur u pyet për rastin, Kristine referoi në mënyrë të veçantë filmin e vitit 2009, duke thënë: “Filmi ‘Orphan’ është pikërisht ajo që na ndodhi”.

Top Channel