Masakra e Srebrenicës, Rama si kryetar i OSBE-së: Përgjegjësia për krimet u takon atyre që i kanë kryer, por…

11/07/2020 17:15

Duke shprehur respekt ndaj viktimave boshnjake të gjenocidit të Srebrenicës në 1995-ën, kryetari i OSBE-së, njëherësh kryeministri i Shqipërisë, Edi Rama tha sot se për të kujtuar këtë krim mizor, duhet të shkojmë përtej përkujtimit dhe fjalëve, dhe të nxjerrim mësime.

“Shkalla dhe varfëria e këtij gjenocidi është një tragjedi që rëndon shpirtin tonë sot, njëzet e pesë vjet më vonë,” tha ai. “Unë i respektoj viktimat që u vranë pa mëshirë dhe ofroj ngushëllimet e mia të thella për familjet e atyre që ndërruan jetë.”

Kryeministri tha se ishte i tronditur dhe i shqetësuar nga një prirje në rritje për të rishkruar historinë e krimeve që u shpalosën në Srebrenicë dhe zonat përreth në verën e 1995-ës.

“Revizionizmi keqdashës i historisë mund të çojë në të njëjtat gabime dhe krime që po bëhen përsëri. Gjyqtarët vendas dhe ndërkombëtarë kanë dokumentuar atë që ndodhi në Srebrenicë dhe afërsinë e saj në 1995-ën. Kjo nënvizon domosdoshmërinë e shërbimit të drejtësisë. Mosndëshkimi nuk është një opsion, “tha ai.

“Ne gjithmonë themi se Srebrenica nuk duhet të përsëritet kurrë, por vetëm disa vjet më vonë pati një konflikt shkatërrues në Kosovë.”

Ai përfundoi:

“Përgjegjësia për krimet u takon atyre që i kanë kryer. Por shoqëritë janë gjithashtu fajtore nëse nuk mbajnë mend dhe nuk nxjerrin mësime nga ajo që ndodhi në Srebrenicë. “

Gjenocidi i Srebrenicës, e njohur ndryshe si Tragjedia e Bosnjës ndodhi në korrik të vitit 1995 në Bosnje dhe Hercegovinë, ku u vranë më shumë se 8,000 boshnjakë myslimanë, kryesisht burra dhe djem të moshës 12 deri 77 vjeç.

Top Channel