Avantazhet e mundësuara nga masat e Turqisë të ndëmarra në kohë kundër pandemisë së koronavirusit (COVID-19), reflektuan në shifrat.

Që nga dje, përqindja e rasteve aktive në mbarë botën ishte 58,03 për qind dhe i atyre të shëruarve 33,76 për qind, ndërsa në Turqi ky numër ishte 36,95 gjegjësisht 59,36 për qind.

Sipas informacioneve të përpiluara nga Anadolu Agency (AA), si rezultat i 1.234.724 testeve të bëra që nga 10 marsi, kur Turqia për herë të parë konfirmoi rastin pozitiv, 131.744 persona janë infektuar me COVID-19.

Në këtë periudhë jetën e humbën 3.584 persona, ndërsa 78.202 të tjerë u shëruan.

Nëse merret parasysh numri i testeve të bëra deri më sot, tek 10,6 për qind prej tyre është konfirmuar COVID-19.

Që nga 17 marsi, kur u shënua vdekja e parë nga COVID-19, deri më 6 maj shkalla e vdekjes sipas numrit të rasteve është 2,7 për qind.

Më 19 mars, kur për herë të parë humbën jetën më shumë se një person, shkalla e vdekjes sipas numrit të rasteve ishte 1,2 për qind, ose 1,85 për qind më 11 prill kur u shënua numri më i madh i rasteve.

Numri i rasteve është në rënie

Për të identifikuar rastet pozitive, me arsye të izolimit të tyre nga shoqëria, testi për COVID-19 zbatohet ndaj atyre që kanë simptoma të sëmundjes.

Testimi zhvillohet pa pagesë nëpër spitalet e Ministrisë së Shëndetësisë, si dhe universitetet, spitalet private dhe laboratoritë të cilat janë autorizuar nga ministria.

Informacionet rreth testimeve për herë të parë u bënë të ditur më 19 mars dhe numri ishte 1.981. Ky numër një ditë më pas u rrit në 3.656, pas 10 ditësh 9.982 dhe në fund të marsit arriti në 15.422.

Më 29 prill numri i testeve arriti në 43.498. Në këtë dit, kur më së shumti teste ishin kryer, shkalla e ritjes së rasteve ishte 6,74 për qind.

Deri më tani tek 10,6 për qind prej të testuarve u konfirmua COVID-19. Kjo përqindje më 27 mars isht 27,4 për qind, ndërsa më 1 prill 14,9 për qind, dhe vazhdoi rënien deri më 5 maj kur ishte 5,5 për qind. Në javën e fundit kjo shifër është 5,9 për qind.

Shkalla e numrit të testeve dhe të rasteve është si në vijim:

Dita Numri i testeve Numri i rasteve Shkalla (Përqindje)
20 Mars 3656 311 8,50
21 Mars 2970 277 9,32
22 Mars 1738 289 16,6
23 Mars 3672 293 7,9
24 Mars 3952 343 8,6
25 Mars 5035 561 16,4
26 Mars 7286 1196 16,4
27 Mars 7533 2069 27,4
28 Mars 7641 1704 22,3
29 Mars 9982 1815 18,2
30 Mars 11535 1610 13,9
31 Mars 15422 2704 17,5
1 Prill 14396 2148 14,9
2 Prill 18757 2456 13,09
3 Prill 16160 2786 17,2
4 Prill 19664 3013 15,3
5 Prill 20065 3135 15,6
6 Prill 21400 3148 14,7
7 Prill 20023 3892 19,4
8 Prill 24900 4117 16,5
9 Prill 28578 4056 14.1
10 Prill 30864 4747 15,3
11 Prill 33170 5138 15,4
12 Prill 35720 4789 1340
13 Prill 34456 4093 11,87
14 Prill 33070 4062 12,28
15 Prill 34090 4281 12,55
16 Prill 40427 4801 11,87
17 Prill 40270 4353 10.80
18 Prill 40520 3783 9,33
19 Prill 35344 3977 11,25
20 Prill 39703 4674 11,77
21 Prill 39429 4611 11,69
22 Prill 37535 3083 8,21
23 Prill 40962 3116 7,60
24 Prill 38351 3122 8,14
25 Prill 38308 2861 7,46
26 Prill 30177 2357 7,81
27 Prill 20143 2131 10,57
28 Prill 29230 2392 8,18
29 Prill 43498 2936 6,74
30 Prill 42004 2615 6,22
1 Maj 41431 2188 5,28
2 Maj 36318 1983 5,46
3 Maj 24001 1670 6,95
4 Maj 35771 1614 4,51
5 Maj 33283 1832 5,50
6 Maj 30303 2253 7,43

Shumëfishohet numri i të shëruarve

Ndërkohë, numri i të shëruarve të liruar pasi trajtohen në spitale, çdo ditë po shumëfishohet.

Ministri i Shëndetësisë, Fahrettin Koca më 25 mars, njoftoi se 26 shtetas në mesin e të cilëve edhe dy persona të moshës 60 dhe 65 vjeç janë liruar nga spitali pas shërimit.

Pas kësaj dite sipas të dhënave të publikuara nga ministria, numri i të shëruarve po rritet duke u dyfishuar.

Kjo shifër më 24 prill për herë të parë tejkaloi numrin e rasteve pozitive.

Sipas kësaj 3.122 persona ishin konfirmuar me COVID-19, kursa të njëjtën ditë 3.246 persona ishin liruar nga spitalet.

Ndërsa më 27 prill kur u konfirmuan 2.131 raste, u shëruan 4.651 persona, kështu që për herë të parë numri i të shëruarve dyfishoi numrin e rasteve.

Më 3 maj, numri total i rasteve u shënua 126.045, ndërsa numri total i të shëruarve 63.151. Me këtë, për herë të parë që nga 11 marsi, numri i total i të shëruare tejkaloi, numrin e atyre të konfirmuar.

Numri i të shëruarve sipas datës është si në vijim:

Dita Numri Ditor i të Liruarve nga Spitalet Numri i Përgjithshëm i të liruarve
27 Mars 42 42
28 Mars 28 70
29 Mars 35 105
30 Mars 57 162
31 Mars 81 243
1 Prill 90 333
2 Prill 82 415
3 Prill 69 484
4 Prill 302 786
5 Prill 256 1042
6 Prill 284 1326
7 Prill 256 1582
8 Prill 264 1846
9 Prill 296 2142
10 Prill 281 2423
11 Prill 542 2965
12 Prill 481 3446
13 Prill 511 3957
14 Prill 842 4799
15 Prill 875 5674
16 Prill 1415 7089
17 Prill 1542 8631
18 Prill 1822 10453
19 Prill 1523 11976
20 Prill 1454 13430
21 Prill 1488 14918
22 Prill 1559 16477
23 Prill 2014 18491
24 Prill 3246 21737
25 Prill 3845 25582
26 Prill 3558 29140
27 Prill 4651 33791
28 Prill 5018 38809
29 Prill 5231 44022
30 Prill 4846 48886
1 Maj 4922 53808
2 Maj 4451 58259
3 Maj 4892 63151
4 Maj 5015 68166
5 Maj 5119 73285
6 Maj 4917 78202

Shkalla e pacientëve të intubuar dhe kujdesit intensiv në rënie

1.278 prej pacientëve me COVID-19 janë duke u trajtuar në kujdesin intensiv, ndërsa 669 të lidhur me respiratorë (të intubuar).

Sipas numrit total të rasteve, në një javë të fundit shkalla e kujdesit intensiv ra nga 1,25 për qind në 0,97 për qind, ndërsa të pacientëve të intubuar nga 0,66 për qind në 0,50 për qind.

Krahasimi i shifrave të Turqisë me ato të botës

Nëse krahasohet numri i rasteve aktive dhe atyre të të shëruarve në botë, shkalla e të shëruarve në Turqi, është më e lartë se shkalla në mbarë botën.

Sipas kësaj, shkalla e rasteve aktive në Turqi, nga 6 maji ka rënë deri në 36,95 për qind, ndërsa i atyre të shëruar u rrit deri në 59,36 për qind.

Nëse merret parasysh numri total i rasteve në të gjithë botën, shkalla e rasteve aktive është 58,03 për qind, si dhe i atyre të shëruar 33,76 për qind.

Në Turqi, nga dje 0,97 për qind e pacientëve me COVID-19 janë në kujdes intensiv, kurse në botë është 1,29 për qind.

Në mbarë botën shkalla e numrit të të vdekurve është 6,91, ndërsa në Turqi 2,7 për qind./AA/

Top Channel