A janë efektivë dezinfektuesit dhe çfarë duhet të përmbajnë ata?

16/03/2020 19:11

Sanitizuesit e duarve konsiderohen efektivë kur përmbajnë të paktën 60 për qind alkool, sipas Qendrës Amerikane për Kontrollin e Sëmundjeve.

Këshillohet gjithashtu që të lani duart tërësisht me sapun dhe ujë si linja e parë e mbrojtjes. “Një nga arsyet pse dezinfektuesit e duarve ndihmojnë në mbrojtjen e ngjitjes së virusit është se ju duhet t’i fërkoni me duar. Fërkimi në pëllëmbën tuaj ndihmon në shkatërrimin e viruseve dhe baktereve që ju sëmurin”, shpjegon Purvi Parikh, specialist i sëmundjes infektive në Langone Center Center në Nju Jork.

Për t’u mbrojtur sa më shumë me dezinfektuesin tuaj, ndiqni këto rregulla:

1. Përdorni sasi të mjaftueshmeKy nuk është një moment për të kursyer. Shtrydhni sasi të bollshme të dezinfektuesit në pëllëmbë.

2. Mbuloni plotësisht pëllëmbët tuaj me dezinfektuesFërkoni pëllëmbët pak dhe rreth secilit gisht. Edhe pse mund të keni prekur duart tuaja vetëm me gishtat dhe pëllëmbët, mikroorganizmat kanë rrugën e tyre dhe udhëtojnë shumë shpejt pasi të arrijnë në lëkurë. “Vendi ku mikroorganizmat e dëmshëm janë veçanërisht të dashur për t’u fshehur është nën thonj, kështu që sigurohuni që t’i fërkoni me dezinfektues”, paralajmëron Dr. Parikh.

3. Fërkoni derisa të thahenHapi i fundit në pastrimin e duarve tuaj është tharja.”Në mënyrë që dezinfektuesi të tregojë vërtet gjithë efektivitetin e tij në shkatërrimin e baktereve dhe viruseve, ai duhet të fërkohet në duart e tij derisa të thahet vetë. Kjo duhet të zgjasë të paktën 20 sekonda. Ju fshini ‘tepricën’ e lagur nga duart tuaja, në të vërtetë do të hiqni të gjithë alkoolin nga duart tuaja – dhe është ai që duhet të shkatërrojë mikroorganizmat “, tha Parikh.

4. Lani duart kur të keni mundësiParikh thotë se një person mesatar mund të përdorë një dezinfektues pesë deri në shtatë herë në ditë pa e vënë veten në rrezik, pasi shumë shpesh përdorimi i tyre do të vrasë baktere të mira, gjë që i hap rrugën zhvillimit të sëmundjeve autoimune.

Top Channel