Një nga gjërat më të hershme që mësoni është se Dielli është një rreth i madhe i verdhë dhe i bardhë në qiell gjatë ditës pasi hëna ndryshon formën dhe shkëlqen natën. Kjo është kryesisht e vërtetë. Por duhet të keni vërejtur se ndonjëherë shfaqet pasdite.

Por pse po ndodh kjo? Ju nuk mund të shihni yje gjatë ditës, por Hëna ndonjëherë është e dukshme.

Kjo lidhet me pozicionin e Hënës në qiell. Ndërsa Hëna rrotullohet rreth Tokës, ashtu edhe Toka rrotullohet rreth Diellit, transmeton KosovaPress.

Lëvizjet e perceptuara të Hënës dhe Diellit shfaqen në qiell. Dhe kjo është arsyeja pse Hëna është drejtpërdrejt në përputhje me Diellin një herë në muaj, kështu që ne kemi një hënë të plotë. Kjo do të thotë që ajo lind pikërisht kur dielli perëndon, dhe anasjelltas.

Pjesa tjetër e muajit (rreth 29.5 ditë) nuk është rregulluar saktësisht në këtë mënyrë, që do të thotë se Hëna mund të duket para perëndimit të Diellit ose pas lindjes së Diellit, në varësi të faktit nëse është para ose pas Hënës së plotë.

Koha më e mirë për të parë Hënën është kur është në një kënd prej 90 gradë me Diellin, ose kur është në fazën e parë ose të fundit të tremujorit.

Gjatë hënës së re, kur nuk mund ta shihni atë natën sepse ana e saj e ndritshme është ‘e kthyer me shpinë’ kah Toka, Hëna është ende ‘jashtë’ gjatë ditës, por shumë afër Diellit. Drita e Diellit e fsheh plotësisht atë.

Edhe pse shkëlqen, ajo nuk lëshon asnjë dritë, por përkundrazi pasqyron dritën e diellit.

Ende pyesni veten pse nuk mund t’i shihni yjet gjatë ditës?

Space.com shkruan se Hëna është shumë më afër Tokës se cilido prej këtyre yjeve, gjë që e bën atë të duket më e ndritshme. Por gjatë ditës ju mund të shihni përmes teleskopit të mirë trupa më qiellorë, si Venera, Jupiteri dhe disa yje të tjerë.

Top Channel